Historie Weidevenne 3

31/01/2018

In 1999 werd gestart met de bouw van kwadrant II. Een kwadrant dat veel  voeten in de aarde heeft gehad. Er was het conflict tussen de Gemeente en de Vomar waar zelfs de rechter aan te pas is gekomen. Er werd gestart met de bouw van een sportcomplex en het voorlopige gezondheidscentrum werd  ‘eindelijk’ geopend. De bouw van een nieuwe school moet ervoor zorgen dat er genoeg onderwijsmogelijkheden zijn voor de nieuwe jonge bewoners van de wijk.

Het is in 1999 nog niet duidelijk of er nu wel of geen station komt in Weidevenne. Wel is er een plan voor een 2000 hectare recreatiegebied in Purmerland met avontuurlijke speelplaatsen, vijvertjes en meertjes met groenstrandjes, ruigere struingebieden met moeras of rietland, wandel- en fietsroutes en ruiterpaden. Ook is er een plan voor de aanleg van een bustunnel onder de spoorlijn die de kwadranten II en IV aan het begin van de eeuw met elkaar moet gaan verbinden. Er zullen geen auto’s door de tunnel rijden. Dit past in het beleid om van Weidevenne of althans delen daarvan een autoluwe stadswijk te maken.

Overzicht
Hieronder een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in 1999 in kwadrant II

–        19 januari: Eerste paal  basisschool Marimba. Deze oecumenische (rooms-katholieke en protestants-christelijke) basisschool opent als alles goed gaat in november. Tot die tijd woont de school in bij basisschool Weidevenne aan de Gangeslaan . Dit wordt de 2e school die gebouwd wordt in Weidevenne aan de Limbostraat 5

–        25 februari: Wethouder Hans Engels geeft het startsein voor de bouw van het tweede deel van Weidevenne door middel van het afvuren van een nepkogel met een kanon. Het 2e kwadrant wordt omsloten door de A7, de ringvaart van de Wijde Wormer, de Jan Blankenlaan en de spoorlijn.  Hier zullen 1800 woningen gebouwd worden en 2 basisscholen evenals het nieuwe voetbalcomplex van FC Purmerend.

–        27 maart: Opening voorlopig gezondheidscentrum door wethouder Els Kroese. Dit centrum is er gekomen door een persoonlijk initiatief van de fysiotherapeuten P. de Boer en E. Schravendijk. Het officiële gezondheidscentrum wordt later gebouwd in het centrumgebied van Weidevenne. De opening vindt plaats door middel van een grote papieren bril waar de deelnemende fysiotherapeuten, huisartsen en apotheker hun hoofd doorstaken.

–        17 september: Start aanleg geluidswal A7 bij Weidevenne. Deze geluidswal loopt vanaf de Wormerringvaart tot aan het viaduct en tevens langs de afslag Purmer-Zuid en heeft een lengte van 750 meter.

–        22 september: Opening woning voor gehandicapten aan de Mayonstraat 10. De Klaver 6 is een kleinschalige woonvorm waar ernstig meervoudig gehandicapte kinderen gaan wonen. Dit project is een van de weinige voorbeelden in Nederland van een kleinschalig project voor deze kinderen. Het initiatief is ontstaan door de ouders van deze kinderen en met hulp van Stichting Philadelphia Zorg is het gelukt om deze woning te realiseren.

September: start bouw noodwinkels Vomar  en Deen in Weidevenne.  De verwachte opening is eind oktober, begin november.

–        8 en 9 oktober: 6e woonmanifestatie in het Stadhuis voor de westkant van Weidevenne;  de ecologische zone. Er zijn 5.500 kandidaatkopers uitgenodigd voor 242 koopwoningen.

half oktober 1e paal nieuwe voetbalcomplex FC Purmerend.

–        19 juli: Verklaring dat kwadrant II vrij is van blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog. Nadat verschillende mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog geconstateerd hadden dat een vliegtuig in nood 4 bommen boven het gebied had afgeworpen, vond er een onderzoek plaats. Hieruit bleek dat er geen blindgangers aanwezig zijn in kwadrant II.

–        21 oktober: Huldiging 70.000-ste inwoner van Purmerend. In restaurant La Gachita werd na loting het echtpaar Schreuder  uitgekozen tot 70.000-ste inwoners. Het echtpaar kreeg een lang weekend Jihlava aangeboden door burgemeester Th. van Dam.  De verwachting is dat deze bewoners hun appartement aan de Indusstraat in november zullen betrekken.

–        1 november: Officiële start lijn 108. De opening  vond plaats door een torenhoge plastic champagnefles te openen waar ballonnen uitkwamen.  De aanwezigen werden vervolgens getrakteerd op echte champagne. Toenmalig wethouder J. ten Klei verrichte de opening geholpen door de Amsterdamse wethouder F. Köhler, Connexxion-directeur C. de Graaff en directeur A. van den Biggelaar van de stichting Natuur en Milieu. De nieuwe lijn 108 (inmiddels 308) zal stapje voor stapje meegroeien met de wijk.

–        10 november: Frank de Boer trapt af bij opening Deen in Weidevenne. De toen bij FC Barcelona spelende voetballer was ter gelegenheid van de opening van de supermarkt Deen naar Weidevenne gekomen om handtekeningen uit te delen. De opkomst was erg groot; elke klant kreeg bij binnenkomst een plastic voetbal die men kon laten signeren door de voetballer. Ook was er de gelegenheid om op de foto te gaan met Frank de Boer.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *