Hole in the wall van oude stadhuis

10/01/2020

Het plan was er al een poosje, maar het heeft even geduurd. Een verbinding tussen het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt en de VVV-museumwinkel aan de Peperstraat. De bedoeling is dat bezoekers het museum via de doorgang verlaten en daarbij in de winkel rondkijken en wellicht een leuk souvenir, boek of Purmerends cadeautje kopen. Daarnaast kunnen de vrijwilligers ook informatie en advies geven over onder andere te bezoeken plekken, hotels, fiets en wandelroutes en horecamogelijkheden. Bezoekers van de winkel kunnen via de doorgang makkelijk naar het museum.

Na veel opmeten en berekenen ging op maandag 6 januari aannemer Winkelaar aan de slag. Eerst aan de kant van de winkel en daarna het museum. Dat het stadhuis in 1912 degelijk gebouwd is, werd duidelijk doordat de muur maar liefst ruim dertig centimeter dik is. Voor de speciale kettingzaag was het echter geen probleem en na het aanbrengen van een zware metalen latei (steunbalk) werd de doorgang geheel uitgehakt.

Eerste
Directeur van het museum Moncef Beekhof kwam een kijkje nemen bij de werkzaamheden en kon als eerste gebruik maken van de doorgang. Er moet nog een en ander worden afgewerkt, maar inmiddels is het museum al weer open, de winkel gaat op  dinsdag 21 januari open. Er is ook dit jaar weer veel te beleven in het museum, bijvoorbeeld Levenslicht.

Levenslicht
In 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar op 27 januari bij stilgestaan en is van 23 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht gratis te bezichtigen in het Purmerends Museum. Daarnaast is het museum ook twee avonden geopend op vrijdag 24 januari en vrijdag 31 januari tot 20.00 uur. Op deze twee avonden is er om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing waarbij Klaas Kwadijk en Yvette van Aurich vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van deze Joodse families. Het museum is in deze periode gratis toegankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *