Hondencontroleur komt weer aan de deur

18/03/2022

De gemeente Purmerend houdt in maart en april een uitgebreide controle op hondenbezit. Controleurs gaan na of hondenbelasting is betaald. De ervaring van de gemeente leert dat niet iedere hondenbezitter der viervoeter aanmeldt. De controleurs komen aan de deur en stellen een aantal vragen. Het is de bedoeling dat  de vragen aan de deur worden afhandelt. Hij draagt een legitimatiebewijs bij zich. Als er een niet geregistreerde hond wordt aangetroffen, moet de eigenaar alsnog € 79,20 per hond per jaar betalen.

Is de bewoner niet thuis, maar is er het vermoeden dat er sprake is van hondenbezit, dan gaat er een aangifteformulier in de brievenbus. Hondenbezitters kunnen dan alsnog hun hond aanmelden. Na de controle verstuurt de gemeente aanslagbiljetten naar de nieuw gevonden hondenbezitters. De opbrengst van de hondenbelasting wordt gebruikt voor voorzieningen voor honden, zoals het schoonhouden of inrichten van uitlaatroutes en losloopgebieden. De hondenbelasting is niet van toepassing voor bezitters van één of meerdere honden op een adres buiten de bebouwde kom. 

Nul op rekest
De hondenbelasting in Purmerend bestaat al heel lang. Al in 1875 werd in de gemeenteraad gepleit voor afschaffing, maar dat ging niet door. Ook in een korter verleden probeerden politieke partijen de belasting te schrappen, maar ook die kregen nul op rekest. Op 24-11-2016 werd zelfs een nieuwe regeling van kracht en een nieuw te betalen bedrag vastgesteld.

Aanmelden kan nog    
Hondenbezitters kunnen alsnog hun hond aanmelden bij de gemeente. Aangifte is mogelijk op onze website. Meer informatie over de hondenbelasting kunt u lezen op de website Overheid.nl

 

 

 

 

 

 

 

2 comments

  1. Lorenzo schreef:

    Wat een bijzondere belasting toch… Hoe zit het met katten, hamsters, cavia’s duiven, papegaaien, etc. De eigenaren van deze dieren zorgen ook voor een belasting van het milieu, het straatbeeld, etc.

    Waarom wordt dit niet gewoon in de OZB verwerkt? Scheelt ook weer een administratie, een controleur, etc.

    Kijk naar het kijk- en luistergeld dat ook als separate belasting is geschrapt.

  2. De jong schreef:

    Walgelijk vind ik het dat we voor ons hondje 80 euro moeten betalen en er controleurs aan de deur komen. De OVERLAST van de vele vele katten is heel groot en dagelijks. Laat die mensen ook kattenbelasting betalen dan, dan zullen er hopelijk minder los lopen buiten en in iedereens hun behoefte achter te laten en proberen je huis binnen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *