Hulp voor kinderen in de brugklas

16/01/2022

Vrijwilligerswerk komt soms op je pad, maar vaak is het iets wat altijd al in je heeft gezeten. Andrea Voorwerk woont in Weidevenne en is van nature gek op kinderen. Haar twee dochters beleefden de lagere en middelbare school als een leuke periode, maar door Coach4You ontdekte Andrea dat dit helaas niet geldt voor alle kinderen. Voor sommigen is de overgang van de ‘veilige’ lagere school naar de middelbare school een grote stap en soms zelfs te groot.

Andera: “Ik vind het fijn als ik iemand kan helpen en advies geven. Dat zit gewoon in mij en volgens vrienden heb ik daar gevoel voor. Omdat ik hiermee aan de slag wilde heb ik het deelcertificaat coaching van de opleiding psychologie gehaald. Later zag ik een advertentie voor coaches van Coach4You en na een kennismakingsgesprek was ik enthousiast en ben de training gaan volgen

Pilot
In 2016 start het Gilde Purmerend met een projectgroep bestaande uit vijf vrijwilligers en dankzij een bijdrage van het Oranjefonds kunnen zij aan de slag om Coach4You Purmerend op te zetten. Doel is om als vrijwilligers brugklasleerlingen die dat nodig hebben een steuntje in de rug geven. Zij helpen de leerling het eerste jaar van de middelbare school goed te doorlopen. Het traject start aan het eind van groep acht op de basisschool. Wanneer de leerkracht of de interne begeleider het zinvol acht dat een leerling extra begeleiding krijgt, kunnen zij dit voorleggen aan de ouders/verzorgers. Als deze akkoord gaan kan de leerling worden aangemeld bij Coach4You.

Een keer per week
Na aanmelding neemt de coördinator contact op met de school en als blijkt dat Coach4You iets voor de leerling kan betekenen, volgt een koppelgesprek tussen de ouders/verzorgers, leerling en coach. Als het klikt wordt begonnen met het traject. Na aanmelding van de school volgt kennismaken en een gesprek met het kind. Na de vakantie komt de coach ongeveer één per week langs. Hierbij is altijd een ouder aanwezig. Na een jaar wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en stopt. 

‘Daar doe ik het voor’
Andrea: “Aan het begin van de brugklas bekijk ik samen met de leerling waar hij of zij tegenaan loopt. Hoe ga je om met allemaal vreemde kinderen en leraren, hoe kan ik al dat huiswerk leren, hoe deel ik mijn agenda in. Het kan heel divers zijn, niet alleen praktische zaken, maar ook puberdingen. Belangrijk is dat een kind het gevoel heeft dat er iemand is die luistert en helpt. Ik vind het fijn als ik daardoor iets voor diegene kan betekenen. Je ziet een kind langzaam opbloeien tijdens zo’n periode, meer zelfvertrouwen krijgen en beter in het vel zitten. Dat is de bedoeling van Coach4You, het kind in deze fase een steuntje in de rug geven. Ik heb inmiddels vier kinderen mogen begeleiden en als een leerling dan tijdens de laatste keer zegt ‘ik ben heel erg blij dat je er was’, nou, daar doe ik het voor.” 

Begeleiding van Coach4You is gratis, er is alleen inschrijfgeld  van tien euro verschuldigd. Voor meer informatie kijk op www.coach4you.org. of gildepurmerend.nl/coach4you/ of download de folder in pdf-formaat. Facebookpagina klik hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner