Humanitas helpt eenzame mensen

15/09/2021

Veel mensen kennen het gevoel van eenzaamheid en sommigen hebben er langdurig last van. De eerste week van oktober is de Week tegen de Eenzaamheid en Humanitas grijpt die gelegenheid aan om hier aandacht voor te vragen. Misschien kent u ook iemand in uw eigen omgeving die graag een bezoekje zou willen krijgen. Bel aan, maak een praatje, nodig iemand uit. Eenzaamheid betekent niet altijd dat iemand alleen leeft of de weg naar activiteiten of naar zorg niet weet te vinden. Het gaat vaak om de wens om je verbonden te voelen met anderen, om je waardevol te voelen, om levenskwaliteit.

Ook als vrijwilliger Vriendschappelijk huisbezoek/maatjes bij Humanitas kan je veel betekenen voor iemand. Vrijwilligers gaan gedurende een jaar elke twee weken bij iemand op bezoek die eenzaam is en aangeeft een maatje te willen. Tegelijkertijd probeert de vrijwilliger om de deelnemer te helpen om meer contacten op te bouwen. De vrijwilligers krijgen een speciale (online)training om mensen daarin te ondersteunen.

Diversiteit
Uitgangspunt is dat het klikt tussen de deelnemer en de vrijwilliger. Humanitas doet dit al vele jaren met behoorlijk groot succes. Humanitas heeft momenteel dertig actieve vrijwilligers die zich verbonden hebben aan het project Vriendschappelijk Huisbezoek en mensen bezoeken. Het is een divers gezelschap van mannen en vrouwen, oud en jong, van verschillende culturele achtergronden en opleidingsniveaus. Dat geldt ook voor de deelnemers (tussen 15 en 98 jaar).

Jannie van der Ploeg, een van de coördinatoren: ‘Er zijn veel ouderen die eenzaam zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze hun partner hebben verloren, maar ook jongeren en 50-ers die hun werk verloren. In coronatijd hielden we contact met mensen, zeker ook met mensen die geen bezoek konden ontvangen. We belden, mailden en stuurden post. Nu wordt dit wat minder en is extra contact weer nodig.” 

Samen doen
Humanitas wil deelnemers die dat willen met elkaar in contact te brengen in de vorm van een activiteit die ze zelf gaan uitvoeren. Bijvoorbeeld eens per 14 dagen met 4 personen koffie drinken met appeltaart, samen koken en eten bij iemand thuis, samen een hobby uitoefenen, een wandelafspraak met één of twee anderen of elkaar helpen op de computer.

Aanmelden
Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen en goede matches te vinden is Humanitas op zoek naar vrijwilligers bij Vriendschappelijk Huisbezoek. Is dit iets voor u, hebt u een paar uurtjes in de maand tijd om iemand op te zoeken die last heeft van eenzaamheid?
Meld u dan aan voor het informatie-uurtje op dinsdagavond 21 september van 19.30 – 20.30 uur. Dit kan bij een van de coördinatoren voor Vriendschappelijk Huisbezoek Humanitas: Lotte Wouters: 06 12981587 of Jannie van der Ploeg: 06 51863812. Vanwege corona is het geen vrije inloop en werken we op uitnodiging.

Mailen kan ook naar vhb.maatjes.purmerend@humanitas.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *