Indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst vliegtuigcrashes

29/06/2022

Jaarlijks wordt op het Kerkplein in Westbeemster op 26 juni stilgestaan bij de zeven bemanningsleden van een in 1943 neergeschoten geallieerd vliegtuig. Ook dit jaar was er voor belangstellenden de mogelijkheid om te herdenken. Het was een indrukwekkende bijeenkomst, waarbij ook burgemeester Don Bijl aanwezig was. Na afloop van de plechtigheid werden bloemen gelegd bij het monument en was er gelegenheid tot het bezichtigen van een kleine expositie met onder andere fotomateriaal over de crash van 1942. 

Na de opening en verwelkoming door Kees Vlaanderen gaf Vincent Falger (Werkgroep Herdenking Aircrashes Beemster) een uitgebreide lezing over de crash op 26 juni 1943, toen een neergeschoten Lancaster in een weiland vlak achter de kerk neerstortte en zeven jonge bemanningsleden om het leven kwamen. De namen werden voorgelezen: Sgt. Leonard Bennett, Sgt. Cyril Connah, Sgt. John Dillon, Sgt. Ronald William Mepsted, F/S Leslie Jack Nalle, F/S Lawrence George Porrit en P/O Charles Pharaoh Reynolds. Naast de crash van het vliegtuig op 26 juni, werd ook het neerstorten van een Lancaster op 28 juni 1942 herdacht. Bij deze crash in het weiland van J. Koning aan de Middenweg kwamen drie van de zeven bemanningsleden om het leven.

We’ll Meet Again
Burgemeester Don Bijl wees in een indrukwekkende speech op de gebeurtenissen in de wereld van vandaag en het belang van herdenken van mensen die vochten voor onze vrijheid. Voor de burgemeester is er ook een persoonlijke link: “Een van de omgekomen bemanningsleden komt uit een plaats in Nieuw Zeeland, vlakbij waar ik geboren ben. Op school werden wij er regelmatig aan herinnerd dat wij onze vrijheid mede te danken hebben aan deze mannen.” Een gelegenheidskoor zong passende liederen, waaronder het bekende en ontroerende We’ll Meet Again.

In 2018 nam een aantal bewoners het initiatief om via crowdfunding een monument op te richten. In overleg met de stichting Beheer van De Kerckhaen werd gekozen voor een plaats aan de muur van De Kerckhaen, op de plek waar één van de motoren na het ontploffen van de Lancaster terecht kwam. Er werd een kleine drieduizend euro bijeen gebracht en op dinsdag 26 juni 2018 werd de gedenksteen onthuld. Sindsdien is er elk jaar een herdenkingsbijeenkomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner