Informatieavond Mercuriusweg over basisschool de Roos

03/04/2015

00.Op een maandagavond in maart waren veel bewoners en andere belangstellenden naar het activiteiten centrum van de Prinsenstichting in de Rudolf  Garrelstraat gekomen om te luisteren naar  en vragen te stellen over de komst van de islamitische basisschool de Roos.

Een onafhankelijke voorzitter stelde de wethouders Edwin Voorbij en Mario Hegger,  de voorzitter van het schoolbestuur en de directeur van de Roos voor. Eerst vertelden de bestuursvoorzitter  en de directeur over de prettige ervaringen van de school in Zaandam en Koggenland Purmer-Zuid.  Voorbij vertelde dat de school aan de Nijlstraat in Weidevenne zou komen, maar daar vanwege de te verwachten verkeersoverlast  heeft het college besloten daar van af te zien.  Hegger ging in op het slopen van de noodlokalen van ’t Prisma aan de Mercuriusweg en wat dat  voor de wijk betekenden.

Vragen
Na deze uiteenzetting kwamen de vragen van ongeruste bewoners. Het ging onder andere over de verkeersdrukte rond de school die volgens Hegger zal meevallen, omdat er nu 180 en in de toekomst hoogstens 150 leerlingen de school  bezoeken. Als de ingang maar aan de flatkant blijft, stelden de bewoners, wat  in de planning wordt meegenomen. Waarom een islamitische en geen tweede openbare school in dit deel  van de wijk? Het antwoord van Voorbij is dat dit in de grondwet is bepaald en door het rijk is toegestaan. De gemeente moet meewerken aan het oprichten van scholen met een geloofsovertuiging . We hebben liever een brede school wat een paar jaar geleden de bedoeling was, stelde een bewoner. De directeur antwoordde: “Laat de kinderen maar komen kijken, dan maken we er met elkaar een brede school van”.
Had u dit maar aan het begin van de avond verteld,  riep een bewoner,  en daar waren veel toehoorders het  mee eens, want dat had veel overbodige vragen voorkomen.

Raad
 In de commissie Samenleving van 5 maart  adviseerde de meerderheid van de raad positief om € 385.000,- uit te geven om de school voor de komende jaren weer geschikt te maken voor het basisonderwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *