Inloopmiddag VHP op 20 april

15/04/2024

In verband met Koningsdag is de inloopmiddag van Vereniging Historisch Purmerend deze maand een week eerder, namelijk op zaterdag 20 april van 13.00 tot 16.00. Ook dan is er verse koffie en thee voor iedereen die wat meer wil weten over de historie van Purmerend, Beemster en omstreken. Blader door de vele albums met foto’s, bladen en boeken en bekijk de vitrines met voorwerpen die het verhaal van de stad en haar bewoners vertellen. Kom eens een kijkje nemen.

Er is te zien en te horen hoe uw huis, straat of wijk er vroeger uitzag of waar ouders of grootouders woonden. Leden van de VHP staan klaar om te helpen bij het zoeken en beantwoorden van vragen. Er zijn albums met heel veel foto’s, ansichtkaarten en schilderijen van oud-Purmerend en wijde omgeving, plattegronden, kaarten, prenten en objecten van bedrijven te bewonderen. Een ontdekkingstocht door straten, stegen, markten en langs historische panden, waarvan vele niet meer bestaan.

Bij de Sluisbrug
Verzamelaars kunnen terecht voor ansichtkaarten en er zijn boeken over Purmerend te koop (cadeautjes voor allerlei gebeurtenissen). Ook voor een gezellig praatje kan iedereen binnenlopen, zowel leden als niet-leden. Het VHP- huis is te vinden aan de Kanaaldijk 10 bij de Sluisbrug. Voor meer informatie: mail: secretaris@vereniginghistorischpurmerend.nl of kijk op  www.vereniginghistorischpurmerend.nl.

School A, Koestraat

Schoolgeld  in 1914
Wie honderd jaar geleden slecht in de slappe was zat, kon toch extra onderwijs volgen. De krant van 12 september 1914 vermeldt: ‘Burgemeester en wethouders van Purmerend brengen ter kennis van belanghebbenden, dat zij, die wenschen gebruik te maken van het Herhalingsonderwijs, hetwelk gedurende de wintermaanden in de scholen 1 en 2 worden gegeven, zich hiervoor behooren te melden ter Gemeente-Secretarie. Het schoolgeld bedraagt voor één leerling 60 cents per kwartaal. Gaan twee of meer leerlingen gelijktijdig en uit hetzelfde gezin naar de Herhalingsschool, dan bedraagt het schoolgeld voor twee leerlingen 90 cents, voor drie of meer leerlingen 1 gulden 5 cents per kwartaal. Van de leerlingen, die naar het oordeel van Burgemeester en Wethouders minvermogend zijn, wordt 20 cents per kwartaal betaald, voor twee leerlingen 30 cents en voor drie of meer leerlingen per kwartaal 35 cents. Onvermogende kunnen kosteloos onderwijs ontvangen.’

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *