Jonge ondernemer in Weidevenne

20/01/2024

Als vijfjarige gaat Cédric samen met opa op de oppasdagen naar vuilniswagens kijken. Die grote wagens vindt hij reuze interessant. Al snel gaat hij zelfstandig op pad en maakt dan een praatje met de vuilnismannen. Moeder Severien is trots dat hij zo zelfstandig is: ” We maken afspraken over tijden en daar houdt hij zich altijd aan, het is een kwestie van vertrouwen.” Cédric in nu 11 jaar en de vuilnismannen en vrouwen kennen hem inmiddels en toeteren als ze langsrijden.

Cédric weet de routes en de ophaaldagen van de vuilniswagens uit z’n hoofd. Tijdens de schoolvakantie gaat hij op pad en loopt voor de vuilniswagen uit en helpt bij het twee aan twee zetten van de containers. ‘Veel bewoners weten niet hoe ze de bakken moeten neerzetten, maar het is dus met de openingskant naar de straat. En graag de stoep vrijhouden, want als mijn moeder, die slechtziend is, ons (zijn broertje en zusje) naar school brengt, is het heel vervelend als zo’n bak midden op de stoep staat’, zegt Cédric gedecideerd.

Haaientand
Maar niet alleen de vuilniswagens hebben zijn interesse, Cédric houdt de borden van werkzaamheden in Weidevenne goed in de gaten. Zo helpt hij met de werkzaamheden aan de wadi’s en vernieuwing van de rotonde aan de Eufraatlaan. Hij vraagt altijd netjes aan de uitvoerder of hij mag kijken. ‘Deze keer heb ik een stukje geasfalteerd en op de rotonde ligt nu één haaientand die ik zelf mocht zetten’, zegt Cédric, ‘maar dat asfalteren is nog niet zo makkelijk, je moet goed opletten of het asfalt niet in de berm komt en dat je op het eind niet een stukje tekort komt’.

Boekhouden
Werkzaamheden, uitgaven en inkomsten houdt hij nauwgezet bij in een map. Inkomsten krijgt hij door klusjes te doen en het verzamelen van lege statiegeldflesjes en blikjes. Uitgaven zijn de vuilniszakken voor het zwerfvuil dat hij raapt in de wijk. Regelmatig vraagt hij leerlingen en gooit briefjes in de bus met de oproep voor een rondje zwerfvuil rapen. De laatste keer leverde dat maar liefst vijf volle vuilniszakken op. De deelnemers worden als beloning na de opruimdag getrakteerd op, door Cédric zelf gekochte, stroopwafels. “Sommige bewoners vinden het zo goed dat wij dit doen en geven wat geld, dat noteer dan allemaal in mijn multomap.”

Advies kerstbomen
Vanzelfsprekend helpt Cédric ook bij de inzameling van kerstbomen. Het valt hem op dat achtergelaten bomen in de wijk worden opgehaald met een kleine vrachtwagen die steeds heen en weer rijdt. Zijn advies om een grotere vrachtwagen te huren, zodat je alles in één keer kan ophalen, vinden ze zo gek nog niet en wordt opgevolgd. Als klein jongetje krijgt hij een oranje hesje van de gemeente, maar inmiddels heeft Cédric zijn eigen werkkleding; een oranje jas met werkschoenen en een grijper.

Eigen wagenpark
Momenteel is Cédric regelmatig te vinden bij de sloop van de speeltuin in het Groengebied, maar zijn droom voor de toekomst is een eigen bedrijf in de bouw- of agrarische sector. Zijn ouders zijn reuze trots op deze kleine ondernemer in de dop, die thuis een eigen wagenpark van gemeentewagens in de woonkamer heeft geparkeerd.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

1 comments

  1. Arthur Suthoff schreef:

    Waren er maar meer jongeren die de rommel opruimen die een ander zomaar op straat gooit.
    Top Cédric hopelijk komen er meer kinderen die dit gaan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *