José Ferdinandus hoofdpersoon in Sterren op het doek 2022

20/11/2022

Op zaterdag 19 november 2022 vond in de foyer van theater De Purmaryn voor de zesde keer de Purmerendse Sterren op het doek plaats. Wie dit jaar de ster is, was tot dat moment nog een mysterie, maar om klokslag twee uur stapte José Ferdinandus binnen. De kunstenaars van het Kunstcollectief Purmerend gingen enthousiast aan de slag om de eerste contouren in verf, krijt, houtskool of andere materialen op het doek te zetten.

De kunstenaars maakten een eerste opzet en werken de schilderijen verder thuis uit. De inleverdatum is zaterdag 14 januari 2023 en worden de doeken tentoongesteld in De Purmaryn. Tijdens de expositie van 14 januari t/m 18 februari 2023 kan het publiek een publiekswinnaar kiezen. Op de finaledag op 4 februari 2023 kiest José het mooiste werk uit en wordt ook de publieksprijs bekend gemaakt.

José Ferdinandus is bij veel Purmerenders bekend van onder andere ’t Leesteken en haar betrokkenheid bij het culturele gebeuren in Purmerend. Ooit heeft ze zich ingezet voor het aanstellen van een Purmerendse stadsdichter. Wat betreft lezen noemt ze zichzelf een ‘alleseter’, maar haar voorkeur gaat uit naar fictie. Vooral goed geschreven in moderne stijl. Zelf schrijven is er nog niet van gekomen, maar de dagboeken van haar oma zouden nog een mooi onderwerp kunnen zijn. José nam in 2018 afscheid van ’t Leesteken, maar is niet achter de geraniums gaan zitten. “Ik organiseer Boeken bij Betje in het Betje Wolff Museum in Middenbeemster, coach een kleine boekenwinkel en doe redactiewerk voor uitgevers.”  

Museumbezoek staat ook hoog op het lijstje van José. “Ik hou van moderne kunst en dan vooral kleurig. Mijn lievelingskleur is blauw.” Op de vraag of ze eigenlijk nog wel plek in huis heeft voor het winnende schilderij is ze duidelijk, ‘er hangt al best veel, maar er is altijd nog wel een plekje te vinden’.

Eerdere Sterren op het doek waren:  2022 David Nathan, 2020 Frans Spijkerman, 2019 Eveline Tijmstra, 2016 Marcel Kaptein en 2014 Kees Kasbergen.

De Purmerendse editie van Sterren op het doek, geïnspireerd door het gelijknamige Tv-programma, wordt georganiseerd door Kunstcollectief Purmerend.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *