Kermis van toen in miniatuur

11/09/2019

Het Purmerends Museum doet op zaterdag 14 en zondag 15 september mee met de Open Monumentendagen. Tijdens dit weekend staat het museum in het teken van ‘Plekken van Plezier’, het thema van 2019. Een feestelijker omgeving dan een kermis is er bijna niet, en daarom is vanaf woensdagmiddag 11 september de miniatuurkermis van Jaap Vermeulen in het museum te zien. Met een druk op de knop door Aisha en een ferme klap op het Kop van Jut door Jinthe gingen de lichtjes aan en kwam de mini kermis in beweging.

Jaap Vermeulen, geboren in 1933 aan de Kanaaldijk en later verhuist naar de Hugo de Grootstraat, ging in 1955 als timmerman bij Witkamp in de bouw werken. Jaap was gek op het kermisgebeuren en was altijd te vinden bij de opbouw, waar hij foto’s maakte van de attracties. In 1980 begon Jaap met bouwen van de kermis en maakte thuis alles op schaal na.

Weemoed
Jaap Vermeulen is in 2009 overleden, maar zijn kermisattracties zijn nog altijd te bewonderen. De draaiende attracties en vele lichtjes zijn voor kinderen een belevenis en ouderen zullen met weemoed terugdenken aan ‘de kermis van vroeger’. De schommelschuitje, draaimolen,  zweefmolen, oliebollenkraam, snoepwagen, waarzegster en het kermisrad, ze komen allemaal tot leven. In het museum zijn ook filmbeelden van kermis in Purmerend te zien en er is een snoepkraampje. De kermis is tot en met 15 september te zien op de tweede etage van het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt. Tijdens de Open Monumentendagen is de toegang tot het Purmerends Museum gratis.

Artikel: Iris Jonker

 

 

 

 

 

1 comments

  1. Siem Wiegman schreef:

    Ik ben op zoek naar mensen die Jaap de Boer hebben gekend. Hij hij bouwde een maquette van de zweefmolen waarmee mijn opa door noord Holland reisde. Deze maquette gaat naar het Zuiderzee museum en mij is gevraagd om de historie zoveel mogelijk in kaart te brengen. Andere namen welke ik ben tegengekomen zin: P. Arzbach,S. Brengeling en P.bel .
    Mocht u informatie hebben over deze namen wil ik dat graag van u weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *