Kinderboerderij de Ridder

09/06/2011

Wie is de beheerder van kinderboerderij de Ridder.

Ik ben Willem Born. Al twintig jaar ben ik beheerder van de kinderboerderij en woon met mijn vrouw, zoon, kleinkinderen en twee honden in het bedrijf. De twee honden houden het erf in de gaten wanneer het bedrijf niet toegankelijk is voor bezoekers.

Aan welk criteria moet een beheerder voldoen, zoals opleiding en vergunning.

Willem heeft het diploma Instelling Manager Recreatie Dieren behaald. Na het succesvol afronden van de opleiding Manager Dierverzorging werk je als ondernemer of leidinggevende bij een bedrijf of instelling waar recreatiedieren gehouden worden. Denk aan een kinderboerderij, dierentuin, dierenasiel en noem maar op. Vandaar de kinderboerderij. Ook een aspect dat Willem zeer belangrijk vindt is een samenspel van mens, natuur en dieren.

Hoeveel dieren zijn er momenteel op de kinderboerderij en heeft u ook een  voorkeursdier zoals uw troeteldier, lievelingsdier of zorgenkindje.

Er zijn momenteel 40 grote dieren aanwezig. Ik denk hierbij aan pony’s, geiten, schapen, ezels, varkens, koeien en waarvan hier ook lammeren, kalveren aanwezig zijn. De kleinere diersoorten kunnen we denken aan; cavia’s, konijnen, tamme ratten en pluimvee zoals; eenden, pauwen, ganzen, maar ook chinchilla’s. De oudste ezel 26 jaar, die door Willem zelf is aangeschaft en aan zijn laatste jaren bezig is heeft hij wel een innige band mee.

Heeft u ook te maken gehad met ziektes van pluimvee en wat voor maatregelen moest u hiervoor treffen.

In 2002 heeft hij daar ook te maken mee gehad en werd de kinderboerderij tijdelijk gesloten. Tijdens de vogelgriep moesten alle dieren opgehokt worden. Het was ingrijpend omdat men afgesloten was voor het voer van de dieren en moest hierdoor alles zelf gaan halen.

Uit hoeveel medewerkers bestaat het bedrijf en nemen hier ook vrijwilligers aan deel.

Er zijn twee beroepskrachten die bestaan uit een dierenverzorgster en ikzelf. Twee vrijwilligers die een paar uur per week komen om de kleine knaagdieren te verzorgen en de hokken verschonen. Mensen van de Prinsen Stichting en stagiaires van het Clusius College komen helpen. De maatschappelijke stagiaires van het Voortgezet Onderwijs worden verplicht in het weekend vrijwilligerswerk te doen.

Hoe is de passie ontstaan om deze kinderboerderij te gaan runnen.

Willem is altijd bezig geweest met dieren en het is zijn hobby. Hij werkte hiervoor bij de beplanting en had ook de kinderboerderij in onderhoud. De beheerder van de kinderboerderij werd ziek en tijdens zijn ziekte ben ik hem gaan assisteren. De beheerder ging verhuizen en er kwam een vacature vrij als beheerder. Ik solliciteerde op deze vacature en kreeg de plek toegewezen als beheerder.

Hoe vaak per week of maand vinden er activiteiten plaats en welke.

Momenteel vinden er geen activiteiten plaats, maar activiteiten richten zich vooral op de basisscholen. Wij zijn een onderdeel NME (Natuur Milieu Educatie) van de gemeente. Daarvan uit worden veel lessen gegeven over de natuur en milieu. We zijn bezig om een vrijwilliger aan te trekken voor het opzetten van activiteiten en knutselmiddagen. Mensen die belangstelling hiervoor hebben kunnen zich melden bij de Vrijwilligers Centrale adres: Wilhelminalaan 1A 1441 EK Purmerend telefoon: 0299-454400.

Ik heb gekeken op de website en wil toch graag weten wat een dars is.

De dars (van dorsvloer, anders ook “de deel” genoemd) is de bedrijfsruimte van de stolpboerderij. In de dars bevinden zich de darsdeuren welke groot genoeg zijn om de hooiwagens van de boer door te laten. De dars heeft traditioneel een houten vloer, behalve bij de darsdeuren waar deze van steen is. Wanneer er geen hooi is wordt deze ruimte ook als kraamkamer gebruikt. U kunt deze website bekijken op www.purmerend.nl.

Wordt de kinderboerderij vaak bezocht en door wie.

Veel scholen bezoeken de kinderboerderij en maken gretig gebruik van de speurtocht op de kinderboerderij. Veel jeugd, oma’s en opa’s met hun kleinkinderen maar ook ouders met hun kinderen.

Vindt u dat er door de media vaak aandacht besteedt wordt aan de kinderboerderij.

Het bedrijf heeft het keurmerk kinderboerderij behaald. Hier zijn vrij strenge eisen aan verbonden op het gebied van veiligheid, hygiëne, Arbo en dierenwelzijn. In dit keurmerk is ook de hygiënecode kinderboerderij opgenomen.

Heeft u misschien ideeën of dingen dat leuk zal zijn om dit te realiseren voor de kinderboerderij.

Willem zal graag willen zien dat er in de toekomst een betere sanitaire voorziening is op de kinderboerderij. Ook denkt hij een nieuwe plek te kunnen gaan creëren in de vorm van een hooiberg. In deze ruimte komt het sanitair, klaslokaal en een kiosk.

Wilt u misschien ergens op terugkomen of onder de aandacht brengen.

Willem wil de aandacht vestigen op de officiële uitreiking van het keurmerk kinderboerderij die half juli gaat plaatsvinden, dit wordt in de plaatselijke kranten bekend gemaakt.

Als redactielid kan ik u aanbevelen deze leuke en mooie volop in de natuurgelegen kinderboerderij te bezoeken. En tot slot de honing smaakt lekker!

Voor meer foto’s van de kinderboerderij kijk op het WEBALBUM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *