Kinderen ruimen zwerfvuil op en maken kunst

30/06/2011

Zwerfvuil is het afval dat rondslingert op straat, in de berm of bijvoorbeeld in natuurparken. Het is afval die door personen achtergelaten of  weggegooid wordt  op plaatsen die daarvoor niet bestemd zijn. Papier en allerlei ander afval  hoort niet op straat thuis  vinden de kinderen uit  groep 6 van basisschool de Koempoelan. Tijdens het project ‘Zwerfvuil’, die het Jeugdbuurtwerk van Clup Welzijn samen met de gemeente organiseerde, raakten ze er  nog meer  overtuigd van.

Roken

Bij de start van het project kwam Vincent Jansen van de gemeente in de klas. Hij vertelde onder andere dat een blikje er wel tien jaar over doet om te vergaan. Toen hij vroeg hoeveel sigarettenpeuken er jaarlijks op straat worden gegooid kon niemand raden dat het er wel een paar miljard zijn. De peuken doen er wel twee jaar over om te vergaan. De kinderen beloofden ouders die roken te waarschuwen, dat ook hun sigarettenpeuken in een asbak horen en niet op straat.

Op bezoek

Daarna gingen de groepen naar de Milieustraat waar hen van alles werd verteld over het scheiden van afval. Wist je dat een tapijt eerst in stukken word gesneden, omdat het dan sneller verbrand? En van gerecycled plastic grijze afvalbakken worden gemaakt? De kinderen kregen ook uitleg over de symbolen op de verpakkingen van chemisch afval. Sanne uit groep 6 vond dat de meneer het erg goed vertelde. Ze vond het erg leuk en wil nog wel een keer op bezoek. Misschien met haar ouders om afval weg te brengen?

Zelf aan de slag

Op donderdag 26 mei gingen de kinderen samen met de wijkconciërges de straat op om vuil te gaan prikken. Vol enthousiasme maakten ze hun wijk schoon. Na afloop volgde er een demonstratie van de veegwagen en kreeg elke groep een bezem en twee vuilprikkers cadeau van de gemeente.

Dat de kinderen zelf  veel belang hebben bij een buurt zonder zwerfvuil blijkt uit de boodschappen die ze op de kunstwerken schreven die ze van het afval hebben gemaakt. “Spelen is niet fijn, als de straten vies zijn” schreef een groep kinderen en anderen, ”skaten is cool, maar we houden niet van vieze boel”. Tijdens de eindpresentatie van het project zongen de kinderen een eigen gemaakte rap over zwerfvuil en een lied over plastic. De kinderen uit groep 6 van de Koempoelan hebben met veel creativiteit van afval hele mooie dingen gemaakt. Dat is nog eens recyclen!

Voor meer foto’s van het project kijk op het WEBALBUM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *