Kleuters lopen Palmpasenoptocht door de wijk

24/03/2016

Palmpasen1Ongeveer honderd schoolkinderen vormden vrijdagmiddag 18 maart een optocht door de wijk met hun zelfgemaakte Palmpasenstokken, begeleid door hun juffen en ouders. De kleuters van groep 1 en 2 van oecumenische basisschool De Marimba aan de Limbostraat gingen met paasgeschenken onderweg naar De Meander, het seniorencomplex in de Siouxstraat.

De Palmpasenstok

De zelfgemaakte Palmpasenstokken die de kinderen meedroegen, zijn gemaakt van een houten kruis en versierd met crêpepapier in frisse lentekleuren. Bovenop de stok staat een haantje van papier. Ook hangt er een slinger aan met snoep of chips.

Oorsprong

Onderweg legt Juf Marianne uit: “Dit jaarlijks terugkerende ritueel van De Marimba dankt zijn oorsprong aan een Bijbelverhaal: het verhaal over de intocht van Jezus die opPalmpasen6 een ezel Jeruzalem binnenreed en werd toegejuicht met palmtakken. Het oorspronkelijke idee was om de Palmpasenstok, waaraan lekkernijen hangen, als geschenk weg te geven. Echter bleek dit te moeilijk voor de kleuters, omdat zij de stok zelf hadden gemaakt en deze liever zelf wilden houden.”

De kinderen boden nu een aantal bewoners een paasmand met lekkernijen aan. Het gaat om bewoners die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn (geweest) of het op een ander manier moeilijk hebben of hadden. De namen van deze bewoners zijn doorgegPalmpasen4even door een contactpersoon van De Meander.

Ei Koerei

Aangekomen in het atrium van De Meander gingen de stokken tegen de muur en alle kinderen op de grond zitten. Daarna werden de in bolderkarren vervoerde paasmandjes uitgereikt. Voor de bewoners werden Palmpasen liedjes gezongen als: “Ei Koerei” en “Versier je groene tak”. Mevrouw Moen woont in De Meander en zij vond het heel leuk: “Ze doen dit al jaren, en de school betaalt alles!”

 

Palmpasenliedjes

Tot slot voor de liefhebber de Palmpasenliedjes:

Ei Koerei

Pal-lem, pal-lem Pa-sen, Ei koerei!
Over enen zondag krijgen wij een ei
Eén ei is geen ei,Palmpasen5
twee ei is een hal-lef ei
drie ei is een Paasei!

Versier je groene tak.

Palm Pasen Palm Pasen versier je groene tak, met linten en met eieren
de klokken bimbam beieren,
die eieren smaken goed, versier je nieuwe hoed!

Palm Pasen Palm Pasen versier je groene tak, met linten en met ruikertjes
met chocola en suikertjes
kom mee kom mee op stap, wij trekken door de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *