Kom eens langs bij de VHP

24/03/2023

Aan de was, straatleven Purmerend

Zaterdag 25 maart staat van13.00 tot 16.00 uur de deur van het VHP- huis weer open, de koffie klaar en hangt de vlag uit voor iedereen die wat meer wil weten over de historie van Purmerend en omstreken. Neem plaats in een van de oude stoelen, waaruit in vroeger jaren burgemeester, wethouders en raadsleden de stad bestuurden, en geniet van het verleden. Het VHP- huis is te vinden aan de Kanaaldijk 10 bij de Sluisbrug.

Er zijn VHP- leden aanwezig om te helpen bij het zoeken en beantwoorden van vragen. Zo is er de unieke mogelijkheid om eens te zien hoe uw huis, straat of wijk er vroeger uitzag of waar ouders of grootouders woonden. Daarnaast zijn er heel veel foto’s en ansichtkaarten van oud-Purmerend en wijde omgeving, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van bedrijven te bewonderen.

Verzamelaars kunnen terecht voor aankoop van dubbele ansichtkaarten en er zijn boeken over Purmerend te koop. Wie foto’s, dia’s of andere zaken aan de vereniging ter beschikking wil stellen is van harte welkom. Ook voor vragen of een gezellig praatje kan iedereen binnenlopen, zowel leden als niet-leden. Lid worden kan ook, dan ontvangt u tweemaal per jaar het VHP Magazine, boordevol verhalen over de historie van Purmerend en gratis toegang tot film- en fotopresentaties.

Voor meer informatie: mail: secretaris@vereniginghistorischpurmerend.nl of kijk op  www.vereniginghistorischpurmerend.nl.

Ganzesloot

De Ganzesloot was een water langs de Lange Weeren, later Hazepolder. Een veel gebruikte vaarroute en via een windmolen werd overtollig water uit de polder overgeslagen naar de Ganzesloot. Er was regelmatig gesteggel over de vraag wie voor onderhoud van de molen en het uitbaggeren moest zorgen, de gemeente of de eigenaar van de polder. In de dertiger jaren werd de Hazepolder bebouwd en konden bewoners via een brug bij het plein de woningen bereiken. Langzamerhand nam het scheepvaartverkeer via de Ganzesloot af en werd het water steeds smaller en ondieper. Uiteindelijk is bij de bouw van nieuwe woningen, ter hoogte van de firma Prins, een duiker aangebracht en werd niet veel later de rest gedempt en de brug gesloopt. Er kwam een mooi tegelfietspad dat in 2016 werd geasfalteerd en op zomerse dagen gebruikt wordt door duizenden (toer)fietsers.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *