Kom eens langs bij de VHP

25/04/2023

Eikenboom Hoogstraat

Zaterdag 29 april maart staat van13.00 tot 16.00 uur de deur van het huis van de Vereniging Historisch Purmerend weer open, de koffie staat klaar en de vlag hangt uit voor iedereen die wat meer wil weten over de historie van Purmerend en omstreken. Neem plaats in een van de oude stoelen, waaruit in vroeger jaren burgemeester, wethouders en raadsleden de stad bestuurden, en geniet van het verleden. Het VHP- huis is te vinden aan de Kanaaldijk 10 bij de Sluisbrug.

Leden  van de VHP staan klaar om te helpen bij het zoeken en beantwoorden van vragen. Zo is er de unieke mogelijkheid om te zien en te horen hoe uw huis, straat of wijk er vroeger uitzag of waar ouders of grootouders woonden. Daarnaast zijn er albums met heel veel foto’s en ansichtkaarten van oud-Purmerend en wijde omgeving, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van bedrijven te bewonderen.

Gratis magazine
Verzamelaars kunnen terecht voor aankoop van dubbele ansichtkaarten en er zijn boeken over Purmerend te koop. Wie foto’s, dia’s of andere zaken aan de vereniging ter beschikking wil stellen is van harte welkom. Ook voor vragen of een gezellig praatje kan iedereen binnenlopen, zowel leden als niet-leden. Lid worden kan ook, dan ontvangt u tweemaal per jaar het prachtige VHP Magazine, boordevol verhalen over de historie van Purmerend en gratis toegang tot film- en fotopresentaties.

Voor meer informatie: mail: secretaris@vereniginghistorischpurmerend.nl of kijk op  www.vereniginghistorischpurmerend.nl.

Niets nieuws onder de zon
Er word veel gesproken over winkelsluiting op koopavonden en zondag . Burgemeester Cramwinckel had er zo’n honderd jaar geleden weinig moeite mee. Tijdens kermissen mochten winkels op zondag open blijven tot twee uur ’s nachts. In 1930 verzocht de Purmerender Middenstandsvereniging de gemeente om verplichte winkelsluiting om acht uur ’s avonds. Honderdzestig winkeliers wilden verplicht sluiten en honderd waren tegen. Later bleek dat verschillende ondernemers beide lijsten hadden ondertekend. Raadslid Drost: “We moeten ze niet de wet voorschrijven, laat ze zelf maar zien wanneer ze de zaak willen sluiten.” Een paar jaar later kregen winkels, waar bijvoorbeeld brood of vlees werd verkocht meer mogelijkheden, maar toen gingen opeens ook veel andere winkeliers brood of vlees verkopen om zo langer open te mogen blijven. Daar werd door de gemeente snel een stokje voor gestoken. Winkeliersvereniging De Hanze was tegen verplichte sluitingstijden en wilde wachten op wettelijke regelgeving uit Den Haag.

Hendrik Cramwinckel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner