Korenmolen de Nachtegaal

03/06/2023

Nadat de Beemster in 1612 was drooggevallen, was het de bedoeling om in deze nieuwe droogmakerij vijf Korenmolens te bouwen.  Uiteindelijk werd en bleef het er maar één. Korenmolen de Nachtegaal aan de Hobrederweg 4a in de Middenbeemster is een achtkante bovenkruier. In 1669 leverde houtkoper Pereboom uit Beets voor 500 Carolusguldens hout voor een molen. Gezien het bedrag lijkt het op een nieuwe molen. Het levert een sterke aanwijzing op dat de molen uit 1669 dateert, als opvolger van een standerdmolen op een andere plek, in het dorp Middenbeemster.

In april 2006 werd besloten, de molen over enige afstand te verplaatsen, zodat de huidige eigenaar het terrein kon benutten voor zijn meubelbedrijf en de molen zelf weer echt als korenmolen zou kunnen functioneren. Op 18 december 2010 werden de roeden gestreken; daarna werd de kap naast de molen op de grond gezet en de bovenas naar buiten getrokken. Op 26 augustus 2011 werden de palen voor de nieuwe fundering feestelijk geslagen. De molenromp werd op vrijdag 30 september 2011 naar de nieuwe fundering verplaatst, in 2013 werd hij op zijn nieuwe plek weer maalvaardig gerestaureerd. Bron: de Molendatabase.

De molenwinkel van De Nachtegaal is iedere woensdag van 13.00-16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur open om ambachtelijke meelproducten te kopen. Rondleidingen en bezichtigingen zijn weer mogelijk.
Fotograaf René van der Meer heeft 360 graden foto’s gemaakt van De Nachtegaal. U kunt hierdoor ook op afstand de molen bewonderen en er thuis vanuit uw stoel als het ware doorheen wandelen. Klik op deze link naar “Molen / 360 graden panorama foto’s” (selecteer de foto van uw keuze, wacht tot het beeld beweegt of doe dit zelf).

Kijk voor meer informatie op Nachtgaalbeemster.nl of stuur een mail naar info@nachtegaalbeemster.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *