Laat je hond niet in de auto achter

17/06/2018

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: laat dieren met deze temperaturen niet achter in de auto. Ieder jaar wordt er campagne gevoerd om dit soort incidenten te voorkomen, maar zo nu en dan wordt er tóch een oververhit dier in een auto aangetroffen. Wil je ervaren wat het met je doet in een warme auto… zet hem in de zon en ga er een halfuurtje inzitten. Als het kwik tot 27 graden is opgelopen, is het na een halfuurtje zeker 45 graden in de auto.

Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Daardoor kan een hond overlijden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts. Als het echt niet anders kan: zet de auto in de schaduw, onder bomen of in een carport. Zet de ramen tegen elkaar open en blijf vooral niet te lang weg. Ook als de auto afgesloten in de schaduw staat, kan een hond ernstig in de problemen komen. Daarnaast is het wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen en ook is het verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden. Beiden zijn als misdrijf opgenomen in de wet dieren.

Wat te doen
Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Haal dan de hond eruit, overgiet het dier voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek (ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar). Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en volgens jou lijdt onder de omstandigheden? Waarschuw de eigenaar. Lukt dit niet, bel dan de politie (0900 – 8844) of het landelijke meldnummer 144.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *