Leerlingen de Kraal ervaren aangepast sporten

20/01/2012

Afgelopen vrijdag was het een drukke boel in de sportzaal van Basisschool de Kraal. Spurd verzorgde samen met een aantal vrijwilligers met een lichamelijke beperking voor het eerst in Weidevenne een speciale sportclinic voor de leerlingen: ’Grenzeloos Sporten’. De kinderen konden deze ochtend ervaren hoe het is om met een beperking te sporten. In totaal doen in Purmerend in het schooljaar 2011-2012 meer dan 1.400 kinderen van basisscholen mee aan dit project.

Bewust worden

Petra Schilp van Spurd benadrukt hoe belangrijk sporten is, ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Petra is erg blij dat deze groep vrijwilligers bereid was aan de sportclinic mee te willen werken. Op deze manier kunnen kinderen zich bewust worden van de mogelijkheden en uitdagingen voor mensen die moeten leven met een handicap. Veel kinderen met een beperking sporten ook. Zij hebben hierdoor vaker sociale contacten buiten school. Dat is goed voor hun ontwikkeling en bevordert integratie in de samenleving.

Vrijwilligers

Bert Heldoorn van SG Waterland is 65 jaar en oppasopa. Bert heeft altijd al veel aan sport gedaan. Na een val van zijn wielrenfiets, waar hij zijn heup mee brak, is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Tijdens deze ochtend vertelt hij de kinderen over zijn handicap, hoe hij daar mee omgaat en wat voor sporten hij allemaal heeft beoefend en nog steeds doet. De kinderen waren geïnteresseerd in zijn verhaal en verbaasd over de hoeveelheid sporten die hij nog kon doen ondanks zijn lichamelijke beperking en hoeveelheid pijn die hij dagelijks nog heeft.

Wim Hoogterp, zelf blind, van goalballgroep de Dwarsliggers, zette de kinderen in de sportzaal aan het werk met een potje goalball. Wim liet de kinderen ervaren door middel van een geblindeerde skibril hoe het is om een balspel te spelen als je niks kunt zien. Tijdens dit spel merkten de kinderen al snel hoe belangrijk je andere zintuigen zijn, zoals het gehoor. Want door het vele lawaai van de andere kinderen in de sportzaal hoorden zij de bal niet aankomen en konden beide teams veelvuldig scoren.

Basketbal met een rolstoel

Eric Bakker en Paul Hollander van basketbalvereniging Early Bird lieten de kinderen zich in het zweet werken, want een wedstrijdje rolstoelbasketbal met twee tegen acht viel voor de leerlingen vies tegen. Enthousiast rolden de kinderen in hun rolstoel over het wedstrijdveld, maar de bal kregen ze zonder hulp niet te pakken. Want Paul en Eric scheurden behoorlijk snel over het basketbalveld heen met hun rolstoel. Met verbazing, maar ook vol bewondering voor Paul en Eric ondervonden zij hoe het is om te sporten met deze beperking. ‘’Erg leuk voor 1 keer, maar verschrikkelijk als je dit de rest van je leven moet doen’’, zei een meisje uit de groep.

Tenslotte liet Frank Schoondermark, die de spierziekte MS heeft, aan de leerlingen zien hoe rolstoelbadminton gaat. Het ging de leerlingen niet makkelijk af, want een rolstoel voortbewegen, kijken naar de shuttle en tegelijkertijd met je racket ook nog slaan is toch wel moeilijk. Daarom besloot Frank om een wedstrijdje met die kinderen in een rolstoel, tegen drie kinderen die staan, te spelen. Op deze manier konden de kinderen nog eens extra ervaren hoe blij je mag zijn als je gezond bent zonder enige beperking en zonder een rolstoel.

Foto’s van deze sportclinic kunt u vinden in ons WEBALBUM.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *