Leerlingen de Weide willen kleur

06/07/2012

Bert Cornelisse, Ester Brun en Loes van Vlijmen

Voor natuur hoef je niet mijlenver de stad uit, natuur vind je al in je eigen buurt. Het project “Natuur verandert met de bewoners” van Clup Welzijn daagt kinderen uit betrokken te raken bij de (stads)natuur om hen heen.  In de brede school de Weide werd dit project aangepakt om een ongebruikt stuk speelplaats opnieuw in te laten richten door de kinderen zelf.

Het project startte begin juni met de les van medewerkers van Baanstede Groen. De kinderen leerden in deze les over het onderhoud van het openbare groen in de wijk. Monique leerde de kinderen schoffelen, Richard gaf instructie over de bladblazer en Ron demonstreerde de bosmaaier. Met voorvrouw Renate mochten ze een rondje in de milieuvriendelijke elektrische auto rijden. Een groot succes bij de kinderen was de poepzuiger. “Mag ik ook met de poepzuiger werken?”, vroeg een leerling. “Met negen jaar kan dat nog niet”, vertelde Baanstede-medewerker Rob, “dat kan pas als je achttien bent.” De medewerkers van Baanstede vonden dat de kinderen erg enthousiast waren.

Bollen en Knollen

Om naar natuur dichtbij te kijken gingen groepjes kinderen de wijk in om verschillende soorten tuinen te bezoeken van ouders en buurtbewoners. De leerlingen spraken met de bewoners over hun tuin. Wat voor soort tuin is dit, waarom hebben we gekozen voor deze tuin? Bert  Cornelisse en Esther Brun, van team vormgeving van de gemeente Purmerend, kwamen later langs om uit te leggen waaraan een ontwerpplan moet voldoen volgens de gemeente. Waar let je op, wat kan wel en niet. Daarna vertelde Loes van Vlijmen van de wijkkerngroep Weidevenne, over bomen en planten, waar heb je lang plezier van en wat is het verschil tussen bollen en knollen.

Zelf ontwerpen

Na alle opgedane kennis en ervaring was het tijd om zelf een ontwerp te maken voor het stuk groen op het schoolplein. Loes van Vlijmen en Conny Dijkstra van de wijkkerngroep en Ester Brun kwamen de ontwerpen beoordelen en bespraken met de leerlingen waarom ze dit ontwerp had gemaakt. Esther Brun zal aan de hand van alle ontwerpen  kijken wat er gerealiseerd kan worden.  Er zijn heel veel leuke, mooie en handige ideeën. Zoals: een vlindertuin met observatiepost, een insectenhotel, vogelhuisjes, veel kinderen willen bankjes of  boomstammen om op te zitten, veel bloemen, prullenbakken en boomhutten. Wat wel opviel was dat alle kinderen vooral veel kleur wilden in deze tuin. Bloemen en fruitbomen waren favoriet. En is het misschien mogelijk dat het voetbalveld boven de fietsenstalling aangepast kan worden? Nu is de grond zo hard dat bij het spelen de leerlingen regelmatig grote schaafwonden oplopen. En dan gelijk uiteraard een mooi kleurtje. Want zo grauw en grijs als het nu is dat vonden de kinderen maar niets.

Een ding is zeker er gaat wat veranderen op de brede school de Weide!

Kijk voor meer foto´s naar het webalbum

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *