Lezing ‘Herinneringen van een dwangarbeider’

15/04/2019

De Vereniging Historisch Purmerend houdt woensdag 17 april 2019 van 20.00 tot ca. 21.00 uur haar Algemene Ledenvergadering. Deze vindt plaats bij Spijkerman Eten en Drinken, Neckerdijk 1. Aansluitend (vanaf circa 21.15 uur) geeft Margreet Lenstra de lezing 764 Dagen – Herinneringen van een dwangarbeider. Op verzoek van haar vader heeft Margreet op basis van zijn oorlogsdagboeken, foto’s, documenten, gesprekken, bezoeken aan zuidwest Polen (in de oorlog Neder-Silezië) en aanvullend onderzoek zijn oorlogsherinneringen vastgelegd in het boek 764 Dagen –Herinneringen van een dwangarbeider.

Margreet zal vertellen over de arbeidsinzet en de oorlogsherinneringen van haar vader die de laatste jaren van zijn leven in Purmerend heeft gewoond. In het kader van de arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog was Chris Lenstra, destijds woonachtig in Kwadijk, 764 dagen van huis. Zeer tegen zijn zin moest hij werken in fabrieken in Berlijn en Neder-Silezië.

Dagboek
Chris was achttien jaar toen hij vertrok en net eenentwintig toen hij thuiskwam. In Duitsland hield hij, ondanks het verbod, een dagboek bij waarin hij zijn dagelijks leven beschreef. Gedwongen tewerkstelling, getreiter, honger, ziekte, heimwee, kou, bombardementen en het verlies van vrienden bleven hem niet bespaard. Chris Lenstra werd bevrijd door het Rode Leger en kon pas eind juni 1945 met een mededwangarbeider zijn terugreis aanvangen. Het werd een loodzware reis van naar schatting 1200 kilometer.

Voor meer informatie zie: www.764dagen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *