Lichtjes op Oude Begraafplaats voor overleden kinderen

14/12/2022

Bestuur, vrijwilligers en donateurs waren zondag 11 december aanwezig op de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat voor een lichtjesherdenking voor de daar begraven kinderen. Een aantal kindergraven zijn geadopteerd en samen met adoptanten werden lichtjes bij de graven geplaatst met om 19.00 uur een kleine en sobere herdenking in het teken van WereldLichtjesdag. In 2006 is WereldLichtjesdag ook in Nederland geïntroduceerd en inmiddels zijn er vele locaties waar mensen tijdens een hartverwarmende bijeenkomst de kinderen herdenken. 

De Oude Begraafplaats heeft een speciale plek, waar kinderen en levenloos geborenen zijn begraven. Alex Vallentgoed, vrijwilliger en adviseur bij de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats: ”Ouders gaven hier hun liefste bezit een laatste rustplaats. Op het kinderveld liggen de kinderen helemaal alleen, zonder familie. Alleen een kleine steen geeft hun laatste rustplaats aan. Het oudste kind zou nu 73 jaar zijn geweest, maar het blijven toch kinderen en zo zorgen wij er voor dat ze niet worden vergeten.”

Namen
Nadat de kaarsjes bij de graven waren geplaatst, las Alex een gedicht van Paula Bakker voor en noemde de namen van de kinderen. Dirk Jan Kersloot, Martin Hop, Marthe Dral, Kees Klomp, Andries Timmerman, Simon Vijselaar, Bartele Jan de Vries, Jantje Pranger, Tini Dobber, Joep van Linge, Rina Korver, Maartje Leegwater, Dirk Jan Hak, Ria Dake, Catherina de Jager, Peter de Moor, Ronald Kramer, Frankje Dirkzwager, Kindje Post, Nelly Bonthuis, Peter Boom, Michiel Kooger, Lambertus van Giffen, Isa en Lana Hollenberg-Vallentgoed.

Dankbaar
Paula Bakker, bestuurslid en vrijwilliger: “Mede door adopties van de graven kunnen extra activiteiten worden ontplooid. We zijn de adoptanten verschrikkelijk dankbaar, want mede hierdoor kunnen wij de begraafplaats goed onderhouden en soms wat extra’s doen.”  Meer informatie over de begraafplaats en de activiteiten is te vinden op http://www.oudebegraafplaatspurmerend.nl

Gedicht

Streep hun naam niet door

Ook al zijn ze weggegaan

Streep hun naam niet door

Alsof ze nooit hebben bestaan

Voor degene die achter bleven

Weer doorgaan met het leven

Noem de naam om te weten

Dat wij hun niet zullen vergeten

En de naam is…………..

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner