Lichtkunstwerk op transformatorhuisje in werking

08/09/2011

Sinds kort is Weidevenne een kunstwerk rijker. Op het nieuwe transformatorhuisje langs het Evenaarpad (bij het winkelcentrum) staat een nu een lichtkunstwerk. Beeldend kunstenaar Giny Vos en Roeleveld-Sikkes Architecten hadden de opdracht om de transformatorhuisjes om te vormen tot een kunstwerk dat past bij de architectuur van de wijk.

De lichtlijnen op het kunstwerk zijn opgebouwd uit energiezuinige en duurzame groene leds. Zij bewegen dag en nacht, maar van 19.00 tot 7.00 uur staat alleen de verticale  lijn aan op de lange wand (gericht op de autoweg). Op de twee wanden waar de woningen op uitkijken, beweegt alleen een horizontale lijn. Zo is het voor de bewoners niet te onrustig.

Giny Vos:” Ik zag de stroom in de trafohuisjes als de zuurstof voor de huishoudens in de wijk. Ik stelde me daarom een huisje voor dat zou ademen, als een centrale zuurstofpomp. Het beeld dat me inspireerde was dat van het monitorbeeld van een oscilloscoop (een meetinstrument uit de elektrotechniek), waarbij een groene lichtlijn naar boven en naar beneden uitslaat in verschillende lengten.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *