Meer groen moet je zeker doen

06/07/2021

Wat doe je als je tuin af is en je groene vingers nog steeds kriebelen? Donny (50 jaar) woont in de Fonteinenbuurt in Weidevenne en heeft de oplossing: Het dak van je schuur bekleden met negen verschillende soorten sedum. In zijn geval heel veel sedum, want hij heeft ook nog een overkapping. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd en is een geslacht uit de vetplantenfamilie. Deze planten slaan water op in de bladeren en worden daarom ook wel bladsucculenten genoemd.

Donny:”Ik heb kant en klare cassettes gebruikt, die zijn niet goedkoop, maar je krijgt wel subsidie van de gemeente (20 euro, per m2) dus dat scheelt toch iets. Maar wat ik belangrijk vind, behalve dat het erg mooi staat, is dat het heel goed is voor bijen en andere insecten. Die hebben het momenteel moeilijk en als ik daaraan kan bijdragen, doe ik dat graag. Bijkomend voordeel is dat je geen last meer hebt van insecten als je in de tuin zit.”

Starten
Het meeste heb ik gevonden op you tube, daar staan complete filmpjes over hoe je zoiets moet aanleggen. Vervolgens ben ik meer informatie gaan zoeken op verschillende sites. Het blijkt dat het bekleden van je dak met groen ook goed is voor het bitumen dat erop ligt. Het groen verlengt de levensduur van je dak. Sedum is net een spons, het absorbeert het water. Wel even opletten dat je aanbouw het gewicht van de cassettes kan dragen, het grint en de aarde weegt wel wat, maar voor een gewone schuur is dat meestal geen probleem.

Onderhoud
Sedum heeft bijna geen onderhoud nodig. Af en toe de uitgebloeide bloemen afknippen en deze laten liggen. De zaadjes zorgen ervoor dat je het jaar daarop weer nieuwe bloemen krijgt. Doordat de planten het water zo goed absorberen, hebben ze in principe geen extra water nodig. Bij lange droge periodes kun je ze wat water geven, maar meestal is het regenwater voldoende. In de winter blijft sedum groen, en daardoor heb je het hele jaar een mooi uitzicht.

Grote tuin
Donny:” Mijn buren zijn nu zo enthousiast geworden dat ze ook een daktuin op hun schuur gaan aanleggen. Ik hoop dat meer mensen dit gaan doen, het staat niet alleen mooi, maar meer groen in de wijk is alleen maar goed. Moeilijk is het niet en de bijen zijn er blij mee.” Vroeger was Donny kok, maar hij zit tegenwoordig meer tussen de planten dan achter het fornuis. Zijn droom is de aanleg van een hele grote tuin, dat zit er helaas nog even niet in, maar meer groen in de wijk is een goed begin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *