Miniview met Edwin Färber voormalig wijkmanager Weidevenne

30/10/2022

Klik op de foto om de miniview te bekijken.

Weidevenne bestaat 25 jaar en als iemand daarbij intensief betrokken is geweest, is het wel Edwin Färber, wijkmanager van het eerste uur. Reden voor een miniview met hem om terug te kijken naar het ontstaan van de wijk en de toch wel snelle en omvangrijke ontwikkelingen. In de Merapistraat, bij het woonhuis waar het eerste wijkkantoor was, worden herinneringen opgehaald en krijgen we een kijkje in het reilen en zeilen van een wijk in opbouw.

Edwin startte zijn carrière als wijkmanager, toen nog buurtbeheerder genoemd, in Purmer-Noord met een project in het kader van sociale vernieuwing. Het werd het eerste buurtkantoor in Purmerend. Daarna ging hij naar Overwhere, waar gemeente en politie samenwerkten vanuit het wijkkantoor. Via de Gors kwam hij in 2000 als wijkmanager in Weidevenne terecht. Edwin: “We werkten vanuit een woning, maar in 2003 kwam er een portocabin in de Nijlstraat. ‘Medebewoners’ waren toen de wijkagent, afdeling Groen en het Wijkmanagement.” 

Wijkkerngroep met Politie, wijkwethouder en wijkmanager

Buurtparticipatie
Edwin zette zich enthousiast in voor buurtparticipatie, het samenwerken en meedenken van bewoners in de wijk, wat resulteerde in onder andere de Wijkkerngroep en het uitbrengen van de Wijkkrant. In het begin zorgde hij zelf voor kopij maar na een oproep werd dat overgenomen door bewoners. Later kwam daar nam hij het initiatief voor de huidige website weidevenner.nl. Mooie herinneringen zijn de inspraak van bewoners bij de bouw van Heel Europa en het tot stand komen van Columbuzz, een eigen onderkomen voor de jeugd.

Mister Weidevenne
Edwin werkt nu in de Wheermolen, maar het interview in de Merapistraat geeft hem toch een beetje het gevoel van thuiskomen. Weidevenne, een buurt die is uitgegroeid van een paar blokken woningen tot een grote wijk met onder andere veel scholen, een fijn winkelcentrum, treinstation en medisch centrum. Een wijk met een bijzondere maar liefst twee bijzondere bruggen; de Stokkenbrug en de Melkwegbrug. Heel Europa met een cultureel centrum waar mensen elkaar ontmoeten en lekker kunnen eten. Alles bij elkaar vindt Edwin, regelmatig ‘Mister Weidevenne’ genoemd, het een geslaagde ontwikkeling en is blij daaraan een steentje te hebben kunnen bijdragen. 
Link naar miniview


Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

2001 Eerste wijkkantoor in Merapistraat

Wijkkantoor Nijlstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner