Miniview opening 3D kunstwerken op de Koemarkt

06/07/2022

Vrijdag 1 juli opende wethouder Mario Hegger de 3D grondschilderingen op de Koemarkt. Een paar weken zijn de kunstenaars Jan Stel en Arjan Jansen (Jan Stel @simbl_art en Arjan Jansen @yorkone.art van het Wall Starz team) druk in de weer om daar 3D schilderingen aan te brengen. Onder veel belangstelling en het beantwoorden van vragen, bouwen ze laag voor laag het ontwerp op, zodat uiteindelijk een 3D effect te zien is. Over belangstelling hebben ze niet te klagen en ze geven regelmatig advies hoe en vanwaar een mooie foto kan worden genomen.

De schilderingen moeten ervoor zorgen dat fietsers en brommers niet door bedienend horecapersoneel en bezoekers rijden. Fietsen op de Koemarkt is niet toegestaan, maar niet iedereen trekt zich daar wat van aan. Wethouder Hegger: “De gemeente hoopt dat de schilderingen bijdragen aan meer veiligheid. We gaan niet meteen bonnen uitschrijven, de eerste twee weken na de opening wordt er voornamelijk gewaarschuwd, maar daarna wordt er gehandhaafd.”  Bij de opening verrassen Complimentenmeisjes voorbijgangers met een ter plekke geschreven compliment. Ook Jan en Arjan worden door de dames met mooie complimenten in het zonnetje gezet.

Meer 3D kunstwerken
In de miniview geven de kunstenaars aan nog wel een paar objecten in de binnenstad op het oog te hebben die een opfleuring in de vorm van een 3D schildering kunnen gebruiken. Als voorbeeld noemen ze de muur naast het openbare toilet aan de Schapenmarkt, waar parkerende bezoekers dan een prachtig kunstwerk zien in plaats van een witte muur. Ook voor de buitenmuren van het Eggert Winkelcentrum hebben de mannen een prachtig (groen) ontwerp in gedachten.

#ikfietsnietopdekoemarkt
De opening is het startsein voor de campagne #ikfietsnietopdekoemarkt. Deze hashtag staat onder elke schildering en geeft bezoekers van de Koemarkt de mogelijkheid om een ludieke foto bij een van de schilderingen op Facebook of Instagram te plaatsen. Onder de foto’s waar de hashtag #ikfietsnietopdekoemarkt is gebruikt en waar de gemeente in is getagd, wordt een aantal cadeaubonnen verloot die te besteden zijn op de Koemarkt.

Geen compliment
Saillant detail tijdens de opening is het gedrag van een flink aantal fietsers. Sommigen trekken zich niets aan van het gebeuren en rijden vrolijk over of langs de schilderingen, anderen stappen halverwege haastig af of nemen een sluiproute via een terras en een stel fietst tot aan (bijna op) het beoogde terras. Zij krijgen vast en zeker geen leuke kaart van de Complimentenmeisjes.  

Wilt u de miniview met foto’s van de 3D schilderingen bekijken, klik dan HIER.

Wijkmanager Rob Gigengack (l.) met Jan Stel en Arjan Jansen 

Wethouder MarioHegger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner