Nieuwe damwanden voor Noordhollandsch Kanaal

11/11/2023

Duizenden mensen rijden en wandelen dagelijks langs het Noordhollandsch Kanaal en dan ineens staan er schuttingen in de berm, een drijvende kraan en veel werkboten met stalen damwanden. Sommigen vragen zich dan af of er eindelijk een metro tussen Purmerend en de hoofdstad komt, of strandjes langs het water. Of is er iets anders aan de hand? Het antwoord is eenvoudig, niks metro, de provincie Noord-Holland vervangt op meerdere plekken de oeverbeschoeiing langs het Noordhollandsch Kanaal.

Beschoeiing beschermt de oevers tegen afbrokkelen en wegspoelen. De huidige beschoeiing bestaat uit betonnen damwanden en deze zijn op een aantal plaatsen toe aan vervanging. In totaal wordt ongeveer twee kilometer aan nieuwe beschoeiing geplaatst. Op een deel van het project, zo’n 1200 meter, worden de betonnen damwanden vervangen door stalen damwanden. Daarmee is de oever weer stevig en langdurig (zo’n 80 jaar) beschermd. 

Aandacht voor natuur
Op het overige deel van het traject, ter hoogte van de Melkwegbrug, wordt een gebied ingericht met speciale aandacht voor de natuur, een zogeheten vooroever. Op dit deel van het traject worden de nieuwe damwanden een stuk vóór de huidige beschoeiing geplaatst. In het tussenliggende deel is de stroming van het water minder sterk. Hierdoor krijgen allerlei water- en oeverplanten de kans om te groeien. Dit is goed voor de waterkwaliteit en trekt verschillende diersoorten aan zoals insecten en watervogels. 

Verschillende fasen
Eind januari 2021 konden bewoners van de Zuiderpolder die uitzicht hebben op de Kanaaldijk en bewoners van Borghesepark, Loirestraat, Wales en Ponte Vecchio hun mening geven over het plan van aanpak voor het groengebeuren aan de Kanaaldijk. Aannemerscombinatie Beens/Hakkers voert de werkzaamheden uit in opdracht van de provincie. Het werk aan de oevers startte in de zomer van 2023 en duurt naar verwachting tot eind 2024. Het herstel van de oevers wordt in verschillende fasen uitgevoerd.

Meer informatie?`
Vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via telefoonnummer 0800-0200 600 (gratis) of mail naar: servicepunt@noord-holland.nl.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *