Nieuwe Rembrandt aan het werk in Padjedijk

26/10/2018

Vanwege de vele markten waren in Purmerend vroeger veel kleine ambachtelijke bedrijven gevestigd. Daarnaast kwamen vaklieden vanuit de wijde omgeving naar de stad om hun diensten aan te bieden, maar dat is verleden tijd. Een enkele keer valt er in de binnenstad, tussen alle reclame uitingen, toch nog even te genieten van echt ambachtelijk werk. De gevels van de voormalige leerwinkel en meubelstoffeerderij aan het Padjedijk zijn onlangs in oude staat teruggebracht en als kers op de taart is bij De Gouden Naald echte raambeschildering aangebracht.

Deze keer geen plasticletters of folie, maar handgeschilderd door een ambachtelijke letterschilder. Vanwege de regen moest van binnenuit geschilderd worden, maar dat was voor de tachtigjarige Gerard Wessels, bijgenaamd ‘de Nieuwe Rembrandt’ geen probleem. Balancerend op een smalle etalagerand schilderde de voormalig Weidevennebewoner met een lang en dun penseel de letters op het glas. Omdat het van binnenuit gebeurde werden de letters in spiegelbeeld aangebracht, maar daar draait Wessels zijn hand niet voor om.

Nieuwe Rembrandt
Na een gedegen opleiding begon hij een eigen bedrijf en schilderde onder andere de grote reclameborden voor bioscopen en filmdecors en beletterde winkelramen, auto’s en draaiorgels. Hoewel Wessels zelf distributeur van plakfolie was, wil hij er niets van weten bij het schilderen: “gewoon ouderwets handwerk, mooier is er niet.” De jaren gingen tellen en een val van ruim twintig meter en een aantal hartinfarcten noopten hem tot stoppen met zijn bedrijf, maar de geraniums zag Wessels niet zitten. Hij is nog steeds in de weer met reclame, schilderen en decoreren. Daarnaast is hij te vinden op tal van braderieën met oude ambachten in binnen en buitenland.

Initiatief
Voorbijgangers reageerden verrast op het oude ambacht en vakmanschap van de schilder met opmerkingen als: “ik wist niet dat het nog bestond”, en “het zou leuk zijn als meer ondernemers in de binnenstad het initiatief zouden nemen om de winkelramen weer te versieren met ambachtelijk geschilderde letters in plaats van plakplastic.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *