Ontdek de Purmerendse architecten

18/08/2021

Hanny Does

Leer Purmerend beter kennen door een leuke wandeling door de oude binnenstad met zijn verrassende steegjes en straatjes. Zevenstegen, Gasthuissteeg, Stamsteeg, Bolwerk en tal van andere minder bekende namen. De Gildegidsen vertellen u het boeiende verhaal van de bijzondere geschiedenis van de meer dan 600 jaar oude stad met vele rijks- en gemeentemonumenten.  Op zaterdag 21 augustus 13.30 gaan de gildegidsen weer op pad voor een architectenwandeling. De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00.

Korte toelichting van de in Purmerend geboren architecten:

Jan Stuyt is verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van onder andere het Stadhuis (nu Purmerends Museum), het Liduina ziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla ‘s. Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken zoals de St. Agneskerk in Amsterdam, St Jacobskerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

J.J.P. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormt in de twintiger jaren samen met onder andere Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondt in de oprichting van De Stijl. Hun werk kenmerkt zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

Mart Stam

Mart Stam is twintig als hij zijn geboortestad verlaat en net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteert in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland geeft hij les aan het Bauhaus en verder wordt hij bekend met zijn uitvinding van de buizenstoel. Hij komt nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de bekende Dr. Maatsbank.

Start van de wandeling is om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag voor 15.30 uur bij de museumwinkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via  wandelingen@purmerendsmuseum.nl. Gids van dienst: Hanny Does

J. Stuyt

J..J.P. Oud

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *