Ook met visuele beperking stemmen

11/03/2021

In Purmerend is een stembureau in het stadhuis speciaal ingericht voor kiezers met een visuele beperking. Bijvoorbeeld blinden en slechtzienden. In het stemhokje vindt u een soundbox en een stemmal. Vanuit de soundbox leest een stem de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt. De mal is een houten hulpmiddel dat om het stembiljet heen zit. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kunt u het juiste bolletje inkleuren op het stembiljet. Er is iemand aanwezig die een extra opleiding heeft gevolgd om uitleg en begeleiding te kunnen geven als u dit wilt.

Wanneer u met de soundbox wilt stemmen kunt u zich thuis misschien alvast voorbereiden. Als u het lijstnummer en het nummer van de kandidaat waarop u wilt stemmen weet, hoeft u niet voor alle partijen de soundbox af te laten spelen. U vindt het stembureau met de stemmal in het stadhuis, Purmersteenweg 42. Het stembureau is open op 15, 16 en 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur. Bij dit stembureau kunnen ook mensen zonder visuele beperking stemmen.

Woont u in een andere gemeente?
Woont u niet in Purmerend maar wilt u hier wel komen stemmen met de mal en audio-ondersteuning? Vraag dan een kiezerspas aan. Dit doet u bij uw eigen gemeente.

Waarom stemmen met een stemmal?
In een video van de Oogvereniging wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat mensen met een visuele beperking zelf kunnen stemmen.

Klik op het plaatje om naar de video van de Oogvereniging te gaan. Deze video (ondertiteld) is voor een vorige verkiezing gemaakt. Link naar filmpje

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *