Open huis VHP zaterdag 30 maart

29/03/2024

Weere

Elke laatste zaterdag van de maand staat van 13.00 tot 16.00 uur de deur bij de Vereniging Historisch Purmerend aan de Kanaaldijk open. Ook zaterdag 30 maart is er verse koffie en thee voor iedereen die wat meer wil weten over de historie van Purmerend, Beemster en omstreken. Blader door de vele albums met foto’s, bladen en boeken en bekijk de vitrines met voorwerpen die het verhaal van de stad en haar bewoners vertellen.

Er is te zien en te horen hoe uw huis, straat of wijk er vroeger uitzag of waar ouders of grootouders woonden. Leden van de VHP staan klaar om te helpen bij het zoeken en beantwoorden van vragen. Er zijn albums met heel veel foto’s, ansichtkaarten en schilderijen van oud-Purmerend en wijde omgeving, plattegronden, kaarten, prenten en objecten van bedrijven te bewonderen. Een ontdekkingstocht door straten, stegen, markten en langs historische panden, waarvan vele niet meer bestaan.

Bij de Sluisbrug
Verzamelaars kunnen terecht voor ansichtkaarten en er zijn boeken over Purmerend te koop (cadeautjes voor allerlei gebeurtenissen). Ook voor een gezellig praatje kan iedereen binnenlopen, zowel leden als niet-leden. Het VHP- huis is te vinden aan de Kanaaldijk 10 bij de Sluisbrug. Voor meer informatie: mail: secretaris@vereniginghistorischpurmerend.nl of kijk op  www.vereniginghistorischpurmerend.nl.

De Melkwegbrug heeft soms kuren, maar ook 110 jaar geleden ging het wel eens mis. In de krant van 15 april 1914 lezen we: 

Beemsterbrug 1914

 ‘Hedenmorgen was de Beemsterbrug juist opgehaald, toen een der krukassen brak, zoodat ze niet weer naar beneden kon gelaten worden. Groote consternatie en stagnatie in ’t op dien tijd zoo ontzettend druk verkeer van voetgangers en rijtuigen. Eerstgenoemden konden gelukkig over de Trambrug de stad binnenkomen, doch de rijtuigen moesten, òf in de Tuinbouw uitspannen, of Kwadijk om rijden. De autoriteiten waren spoedig ter plaatse, om maatregelen te nemen, door ten minste’t verkeer te herstellen, wanneer de marktbezoekers met hunne rijtuigen tegen den middag huiswaarts keeren. De in de Where liggende marktbooten zijn bijtijds verzocht, hunne schepen door de Beemsterbrug te verhalen naar de Kanaalzijde, omdat de scheepvaart gestremd zal zijn. Het Gemeentebestuur heeft rmaatregelen genomen en wel door de pont bij de Amsterdamsche poort tijdelijk te verplaatsen bij de Beemsterbrug. ’t Verkeer voor de scheepvaart door deze brug zal nu eenige dagen gestemd zijn.’

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *