Oud en nieuw Koemarkt

28/08/2018

Komende periode wil de redactie terugkijken naar het verleden van Purmerend. Dit door middel van foto’s van toen, en deze te vergelijken met de situatie van nu. Van oud-Purmerenders volgt vaak de conclusie: ‘niet elke verandering is een verbetering’, maar soms kon het niet anders.

Koemarkt
Eeuwenlang werden op de Koemarkt koeien, paarden, schapen, kalveren, bokken en geiten verhandeld. Na handje klap werd afgerekend in een van de ongeveer 75 horecagelegenheden en de koop beklonken met een borrel en sigaar. In de zeventiger jaren werden op dinsdag soms een kleine 1500 koeien aangevoerd en kwamen een half miljoen bezoekers per jaar naar Purmerend voor ‘koetje kijken’. Purmerend stond jarenlang in de top vijf van Nederlandse veemarkten, maar na de uitbraak van de MKZ (mond-en-klauw-zeer) in 2001 was het gedaan met de openlucht veemarkt.

Bronzen Koeien
In 2009 werd de Koemarkt heringericht en verdwenen de ‘ruggen’ waarop de koeien stonden. Voor De Doele zijn nog een aantal ruggen behouden, en het enige wat verder nog aan de veemarkt herinnert is het bronzen kunstwerk Koeien. Het plein wordt nu gebruikt voor festiviteiten. Foto’s: Koemarkt 2008 en 2018.

 

1 comments

 1. Marja de Weerd schreef:

  De oude koemarkt was veel knusser en gezelliger!
  Er hangt nu totaal geen sfeer meer.
  Vanaf de verandering ben ik niet meer uit geweest
  op de koemarkt.
  Koningsdag? Ik vind er niks meer aan.
  Sommige dingen moet je gewoon niet willen veranderen!!!
  Zoals gezegd zijn alle veranderingen geen verbeteringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner