Oude Begraafplaats geopend op Open Monumentendag

15/08/2021

Ook dit jaar is de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat geopend tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september met het thema ‘Mijn monument is jouw monument’. De begraafplaats wordt die dag ook opgenomen in een historische wandeltocht. Graven van families die zich in Purmerend vestigden, worden uitgelicht en er is een kraam met informatiemateriaal en een kleine fototentoonstelling. Vrijwilligers zijn aan het werk en zullen graag vragen van bezoekers beantwoorden. Iedereen is welkom van 10.00 tot 16.00 uur.

Sinds een aantal jaren bestaat de mogelijkheid een graf te adopteren van een familielid of een bekende of onbekende Purmerender. Er zijn al ruim zestig graven geadopteerd en donateurs verbinden zich op deze manier aan het graf en dragen zo bij aan de toekomst van de begraafplaats. De kosten bedragen € 25 per jaar. Voor dat bedrag is men een jaar lang donateur van de stichting, wordt door de vrijwilligers materiaal aangekocht en extra onderhoud aan het graf uitgevoerd, krijgt met (indien aanwezig) informatie over de personen die erin liggen, wordt op de website (indien gewenst) de naam genoemd bij het graf en wordt men periodiek via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden over de activiteiten op de begraafplaats.   

Uitgelicht
Eén van de graven die worden uitgelicht is het graf van Sybolt Schotanus en zijn echtgenote Fetje (Tine van der Meer). Schotanus nam in 1916, vlak na de watersnood, de praktijk van dokter Bakel over, Hij woonde aan de Herengracht op nummer 14 en heeft tien jaar zijn praktijk uitgeoefend. Maar er zijn natuurlijk meer graven waar de vrijwilligers graag meer over willen vertellen.

Informatie welkom
De stichting en de vrijwilligers doen er alles aan om de graven zoveel mogelijk in oude staat te herstellen en te onderhouden. Soms zijn de teksten op de grafstenen niet meer te lezen en ontbreken afbeeldingen van de originele uitvoering. Bijvoorbeeld foto’s van graven – of overledenen – zijn zeer welkom, maar ook andere informatie wordt graag tegemoet gezien. De Open Monumentendag is een prima gelegenheid om een kijkje te nemen op de begraafplaats en eventueel informatie te delen. 

Voor meer informatie over de begraafplaats, de stichting, het adopteren van een graf of het aanbieden van informatie kunt u contact opnemen met Paula Bakker, tel. 06 129 510 24 , Alex Vallentgoed, tel. 0299 414 450 of via mail: info@oudebegraafplaats.nl.

Tip: Tijdens de Open Monumentendag op 11 september is het boek De Mummie van Purmerend te koop, op verzoek gesigneerd door de auteur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *