Overlast jeugd en brommen in Centrum aangepakt

05/08/2021

Vanaf begin dit jaar ontving de gemeente meldingen van ondernemers over hinderlijk gedrag door jeugd in het centrumgebied (Koestraat en Willem Eggertstraat). De overlast bestond voornamelijk uit schreeuwen, vechtpartijtjes en provocerend gedrag. Ook vonden enkele vernielingen plaats op terrassen van ondernemers. Na observatie door politie, handhavers en wijkmanager, een enquête onder ondernemers en gesprekken, is er meer inzet geweest van handhaving, politie en jongerenwerk. Wijkmanager Rob Gigengack (Centrum) laat omwonenden in een brief weten hoe de vlag erbij staat.

“Het centrum trekt niet alleen winkelend publiek en horecabezoekers van alle leeftijden, maar ook jongeren die overlast veroorzaken, en dat is een ongewenste situatie. De afgelopen vijf weken is er iedere vrijdag vanuit de Plantsoenstraat door handhaving en jongerenwerkers gecoördineerd samengewerkt. Helaas heeft dit nog niet tot vermindering van de overlast geleid. Wel heeft het ervoor gezorgd dat er een goed beeld is ontstaan van wie de jongeren zijn die voor de meeste overlast zorgen.”

Aantrekkelijke locatie
De wijkmanager geeft aan dat de meeste overlast wordt veroorzaakt door onveilige situaties met bromfietsen (scooters). Uit de enquête blijkt dat veel ondernemers het bromfietsen in de binnenstad als onveilig ervaren en daarop is actie ondernomen. In samenwerkingsverband zijn er door handhaving en politie enkele bromfietscontroles uitgevoerd, waarbij overtreders zijn geverbaliseerd. Ook voor jongeren is het centrum een aantrekkelijke locatie en om aan te sluiten bij de interesses van de jeugd onderzoekt de gemeente samen met Spurd de mogelijkheden om (kleinschalige) sport-/spelactiviteiten voor jongeren te bieden en daardoor overlast beperken. 

Succesvol
Ook omwonenden worden aangespoord om overlast te melden. Gigengack: ”Ziet u overlast? Spreek de jongeren erop aan en meld het altijd bij de gemeente, telefonisch of digitaal. Ernstige situaties waarbij sprake is van crimineel gedrag altijd direct melden bij de politie. Daarna is de gemeente Purmerend aan zet. We hebben de jongeren goed in beeld en gaan het gesprek met hen aan.”

3 comments

  1. mary schreef:

    WWaar hebben we geen overlast van. Het autoverkeer in de binnenstad veroorzaakt ook veel overlast.

  2. mary schreef:

    Hoe zit het tegenwoordig met onze bekende verdraagzaamheid?

  3. N kinkhorst schreef:

    Xxx heeft geen enkel benul waar ze het over heeft. Ondernemers hebben al jaren vreselijke overlast. Winkelpersoneel uitgescholden, uitgescholden, klanten worden lastig gevallen en meubilair word beschadigd en nog veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner