Overlast kunststof regels Amazonelaan

07/02/2016

Ribbels AmazonelaanOp 20 oktober 2015 werden op de Amazonelaan, in de omgeving van OBS De Marimba, als proef kunststof regels geplaatst voor een betere verkeersveiligheid. De gemeente gaat de proef na zes maanden evalueren. Wanneer de proef slaagt, wil de gemeente de kunststof regels aanleggen door heel Purmerend nabij scholen en in straten waar te snel wordt gereden.

Veiligheid

De ribbels, die op drie plaatsen zijn aangebracht, zijn 15 centimeter breed en hebben een hoogte van ongeveer 2 centimeter. De maatregel is vooral bedoeld om automobilisten bewust te maken met welke snelheid zij over de Amazonelaan rijden.

Volgens de buurtbewoners is de veiligheid niet verhoogd door het aanbrengen van de regels. Deze liggen dichtbij de kruising waardoor automobilisten juist afgeleid worden en minder opletten op de kruising. Rob Valk, een bewoner van de Amazonelaan, benoemt het beoogde effect als minimaal: “Na plaatsing van de ribbels merkten we niet dat er met een lagere snelheid over de kruising wordt gereden. De wat grotere auto’s merken nauwelijks iets van de ribbels en passen daarom hun snelheid niet aan. De kruising is er door deze aanpassing niet veiliger op geworden, eerder het tegenovergestelde is het geval.”

GeluidsoverlastRibbels Amazonelaan2

De omwonenden ondervinden veel geluidsoverlast van de regels. Een aantal van hen nam daarom het initiatief om bij de aangrenzende bewoners meningen en belevingen te inventariseren over de geplaatste regels. Zonder uitzondering bleken zij veel last te hebben van hard gebonk en vervelende trillingen in de huizen als er auto’s over de regels rijden. Vooral als er een bus of vrachtwagen overheen rijdt, klinkt het als zwaar onweer. De overlast is vooral erg op de tijden dat er geen schoolverkeer is. ’s Middags na 15.00 uur loopt de snelheid en dus de overlast op. En in de avond wordt nog harder gereden, ook door de lijnbussen. De geluidsoverlast veroorzaakt onder andere veel onrust en stress, slaapproblemen en concentratieproblemen bij huiswerk maken.

Overleg gemeente

Rob Valk meldt dat Henk Noordhuis van de gemeente Purmerend, op verzoek van de omwonenden, op 21 januari poolshoogte kwam nemen. Hij vond het op het betreffende stuk Amazonelaan heel rumoerig en in een woonhuis nog erger, aldus de heer Valk. Hij vertelt ook dat de heer Noordhuis heeft toegezegd om met de verantwoordelijke wethouder in gesprek te gaan. De uitkomst zou kunnen zijn dat er met een aantal betrokken bewoners alternatieven worden besproken. Een oplossing die de verkeersveiligheid bevordert, met aandacht voor geluidsoverlast.

Oproep Facebook

Om de mening van weggebruikers en omwonenden te peilen, plaatste Rob Valk op 25 januari een oproep op de Facebook pagina: “Wij Weidevenners”, waarin hij de mening vraagt van de wijkbewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner