Pinksterdrie weer even terug met speciale wandeling

03/06/2022

Derde Pinksterdag wordt in verband gebracht met de Tachtigjarige Oorlog, maar voor Purmerenders was het een ware feestdag. Tot ongeveer 1980 kwamen vele Zaankanters naar Purmerend om een ‘bokkie te kopen’. Dit gezegde stamt nog uit de tijd, dat er een bokkie werd gekocht om het bleekveldje kort te houden en tegen de Kerst als een lekker boutje te dienen. Op dinsdag 7 juni wandelen Gildegidsen Daan Sopar en Henk Meines terug in de tijd.

Pinksterdrie zorgde voor grote omzet in de horecagelegenheden. Ook bewoners van de Hazepolder pikten een graantje mee door middel van fietsenstalling. Voor een dubbeltje konden de Zaanse bezoekers de fiets bij hen stallen en alle tuinen stonden bomvol. Na de markt trokken veel op relletjes beluste Purmerenders naar de Koemarkt, vanwege de eveneens traditionele knokpartijen als de feestvierders de kroegen werden uitgezet en met elkaar op de vuist gingen. ’s Avonds werden langs het fietspad naar Zaandam vaak achtergelaten bokkies en slapende (dronken van de fiets gevallen) feestvierders aangetroffen.
Purmerenders hadden over het algemeen een vrije dag en Zaankanters een verplichte snipperdag. De traditie heeft vier eeuwen geduurd, de laatste jaren was het bokkie kopen meer een slokkie kopen, maar het was altijd groot feest in de stad.

Spaanse soldaten
De Gildegidsen leiden de deelnemers tijdens de wandeling langs markante plekken en vertellen het boeiende verhaal van deze lange traditie, zoals de Tachtigjarige Oorlog, waar wij deze Bevrijdingsdag aan te danken hebben, waar waren de verdedigingslinies, welke cafés waren er en wie waren de uitbaters en waar sneuvelde driehonderd Spaanse soldaten? Het wordt een bijzondere wandeltocht met voor velen nog dierbare herinneringen en voor anderen een leuke en interessante kennismaking met deze ‘vergeten’ Purmerendse traditie.

Aanmelden
Datum is dinsdag 7 juni, start is om 11.00 uur bij de VVV-museumwinkel. De tocht duurt ongeveer 1,5 -2 uur. Deelname is €. 4.00 pp.  inclusief kopje koffie/thee bij eindpunt café Aad de Wolf op de Koemarkt. Opgeven voor deze tocht kan tot uiterlijk zaterdag 4 juni bij de museumwinkel. Tel. 0299-207022 of wandelingen@purmerendsmuseum.nl   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *