Presentatie activiteiten rond de Tweede Wereldoorlog

17/04/2022

In de komende periode worden door het 4 en 5 Mei Comité Purmerend, Bibliotheek Waterland, Gildegidsen en het Waterlands Archief gezamenlijk een aantal activiteiten georganiseerd: Tot en met 5 mei 2022 is in de bibliotheek, Nieuwenhuijzenzaal en gang naar het Waterlands Archief een expositie te zien over de Tweede Wereldoorlog. Eric Bijtelaar heeft hier vier vitrines met gevarieerde oorlogsobjecten thematisch ingericht met afbeeldingen en documentatie over de oorlog. De toegang is gratis.

Dinsdag 26 april 2022: Lezing door het Waterlands Archief met verschillende onderwerpen uit de regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, waaronder het uitbreken van de oorlog, de door de bezetter opgelegde regels, de Jodenvervolging, het verzet, de Hongerwinter, de bevrijding en het herdenken van de slachtoffers.  Nieuwenhuijzenzaal van het Warterlands Archief, Wielingenstraat 75 Purmerend. Vooraf aanmelden tot en met maandag 25 april via aanmelden@waterlandsarchief.nlAanvang 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19 uur.                 

Zaterdag 30 april: Herdenkingswandeltocht Tweede Wereldoorlog in centrum Purmerend georganiseerd  door Bibliotheek Waterland en de Gildegidsen met het accent op de onderduikadressen van Meijer van der Sluis. De wandeling duurt 1 1/2 uur en start vanaf de VVV-Museumwinkel, Peperstraat 35, Purmerend, om 13.30 uur. Aanmelden alleen via de bibliotheek  (dus niet via de museumwinkel)  www.bibliotheekwaterland.nl– actueel kaartverkoop. Toegangsprijs voor beide evenementen is € 6.50 voor leden van Bibliotheek Waterland en geregistreerde bezoekers van het Waterlands Archief en € 7.50 voor overige bezoekers Iedere deelnemer ontvangt gratis het boekje Van het ene onderduikadres naar… over de onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis en een kopje koffie of thee.

Zondag 1 mei: Fietstocht langs het oorlogsverleden van Purmerend. Vertrekpunt is de VVV-museumwinkel in de Peperstraat om 13.30 uur. De tocht gaat langs het onderduikadres Kanaaldijk 53, de boerderij van Piet Kramer, het Pieter Slooten monument, de Stolpersteine op de Thorbeckekade, het monument op de Jaagweg en langs de voormalige hbs. Op de Westerweg wordt stilgestaan bij vijf boerderijen, waar onderduikers en de KP waren gehuisvest. Na het monument bij de Purmerkerk en de begraafplaats aan de Purmerweg met de oorlogsgraven op het Erehof gaat de rit naar de plek van de Wherebom en villa Houtheuvel aan de Purmersteenweg. De tocht duurt ca. 2 uur ( ca.15 km) Deelname kost € 4,00. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdag 30 april voor 15.00 uur bij de Museumwinkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendmuseum.nl .  Gidsen van dienst zijn Henk Meines en Dick Blokker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *