Primeur Purmerends Museum met fototentoonstelling Milan Gies

12/09/2022

Donderdag 8 september is het grote moment. De expositie Old Love van fotograaf Milan Gies is vanaf die dag te zien in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt. De tentoonstelling is al een aantal keren uitgesteld vanwege corona, maar daar is het alleen maar beter van geworden volgens Moncef Beekhof, directeur van het museum. Dit is de eerste museale solotentoonstelling van kunstenaar fotograaf Milan Gies en daarmee een bijzondere primeur van hoge kwaliteit voor het Purmerends Museum.

Milan Gies is 20 jaar professioneel springruiter geweest met een eigen stal en heeft al de nodige ervaring opgedaan met het omgaan met paarden. “Het fotograferen van deze paarden is een hele uitdaging geweest. Een paard staat niet stil op commando, vaak ben ik wel 1,5 uur bezig geweest voordat ik de juiste foto heb. Maar het gevoel om in de stal hiermee bezig te zijn, is heel bijzonder. Ik heb de foto’s gemaakt tegen een neutrale donkere achtergrond, hierdoor komen de kwetsbaarheid van de ouderdom maar ook de schoonheid van de paarden beter tot uitdrukking”. De foto’s zijn gemaakt in speciale rusthuizen, waar de paarden wonen.

Caspar Bomers

Speciale compositie
Tijdens de introductie speelt pianist/componist Caspar Bomers een zelf gecomponeerde ode aan Milan en zijn werk. Caspar werd geïnspireerd tijdens de fototentoonstelling Rauw, waar naast andere fotografen ook Milan exposeerde. Caspar: “Het muziekstuk is gebaseerd op het moment dat je binnenkomt in de stal, er heerst rust, je zegt de paarden gedag en ze reageren daarop.” Klik op de link om naar deze mooie compositie te luisteren. 

State of Identity
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Gili Crouwel and Robi Reisinger van The Gallery Club, een platform voor fotografie, subsidie van het Oranjefonds en de gemeente Purmerend. De tentoonstelling is nog tot 5 maart 2023 te zien. Niet alleen de foto’s Old Love zijn te bekijken maar ook een de serie State of Identity, waarin Milan Gies transgender personen portretteert aan het begin van hun transitie. Piet Jonker is als fotograaf en redacteur van weidevenner.nl onder de indruk van de foto’s. “Zo mooi gedaan, dit is echt vakwerk. Een bijzondere kunstenaar, waar we vast nog veel van zullen horen en vooral zien.”

Gili Crouwel

Expositie Old Love

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *