Proosten op het Beusebos

16/04/2023

De uitspraak van de Raad van State over het wel of niet mogen bouwen van een (hoog)hotel in het Beusebos wordt door de gemeente met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van de bouw van een hotel gaan ook niet direct in polonaise door de stad en de champagnekurken vliegen niet in het rond,  maar ze beschouwen de uitspraak wel als een overwinning. Reden voor een feestje, en op donderdag 13 april wordt het glas geheven bij proeflokaal Bakker op de Koemarkt.

De Vrienden van het Beusebos trakteren op een drankje en een hapje, waarbij voorzitter Bart Creemer nog even in het kort terugkijkt op het hele gebeuren. Hij bedankt de mensen van het eerste uur die in 2015 de Stichting oprichten, maar ook de actievoerders die het stokje in 2017 overnemen krijgen alle eer. Het is voor velen een ontmoeting met oude bekenden en voor anderen bijzonder om elkaar eens in het echt te zien en niet via social media.

Met de zeis
Het Beusebos ontstaat na de aanleg van de A7 als een soort proeflab van Rijkswaterstaat. Er wordt gekeken en gemeten en uiteindelijk groeit het uit tot een bos. Met de groei van de stad ontdekken steeds meer mensen de natuur en de rust in het bos. Honden worden er uitgelaten en vrijwilligers maken eigenhandig een toegangsweg door de drassige modder naar de ingang. Er worden nieuwe boompjes geplant en ook gaat een vrijwilliger met de ouderwetse zeis de strijd aan met de in het bos welig tierende Berenklauw.  

Uit eigen zak
Regelmatig kunnen bezoekers terecht voor leuke en spannende activiteiten zoals: paaseieren zoeken, kabouterwandeling, demonstratie vliegen met drones, hondenwandelingen, muziek, bomen klimmen, speurtocht, kookdemonstratie of romantisch samen bij een ondergaande zon de eenden zien neerstrijken die een slaapplaats zoeken bij het meertje. Alle activiteiten worden overigens door de vrijwilligers uit eigen zak betaald.

Gered
Als het hotel in beeld komt, betekent dat actievoeren en er wordt veel vergaderd en ingesproken bij gemeentevergaderingen. Er volgt een flyer actie, spandoeken worden opgehangen en in de media worden de standpunten naar buiten gebracht. Lange tijd blijft iedereen in het ongewisse, maar nu is er dan duidelijkheid. Geen witte rook voor een (hoog) hotel in het Beusebos. In Proeflokaal Bakker worden de glazen nogmaals gevuld en geproost op het bos dat dankzij deze groep en hun volgers (voorlopig) van de kap is gered. 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *