Purmerend pakt primeur met onkruidbestrijding

16/06/2021

Gemeente Purmerend bestrijdt onkruid op de verharding (straten, voetpaden en wegen) in de stad op een honderd procent duurzame manier. Vanaf volgende maand rijden er elektrische veegwagens en een grote tankwagen in de stad om het onkruid te verwijderen en weg te vegen. Voor het eerst bepaalt de gemeente niet hoe de werkwijze van de aannemers moet zijn en valt het onkruidbeheer en vegen onder verantwoordelijkheid van één aannemer in de wijk. Het werk is via aanbesteding verdeeld over drie bedrijven.

Wethouder Eveline Tijmstra: “We maken gebruik van de kennis en kunde van de aannemers, met daarbij meest vernieuwende technieken, op voorwaarde dat het werk op een duurzame manier gebeurt.” De onkruidbestrijding piekt op dit moment door de weersomstandigheden in de hele stad op hetzelfde moment. Drie maal per jaar moet bij controle worden voldaan aan het gewenste resultaat. Hoe ze dit doen is aan de aannemer.

Primeur
In Overwhere en Wheermolen wordt hert werk uitgevoerd door de firma Van Doorn met de eerste honderd procent elektrische veegwagen en daarmee heeft Purmerend een primeur. Het is de eerste in Nederland en maximaal duurzaam, CO2 neuraal en geluidsstil. In het centrum wordt de onkruidbestrijding op verharding door medewerkers van de gemeente uitgevoerd, merendeel elektrisch.

Stoom
In Purmer-Noord en Purmer Zuid voert Arco het werk uit met een grote tankauto met heet water. Kleine op zonne-energie rijdende voertuigen brengen de stoom onder hoge druk op het onkruid, waardoor de plant verwelkt. In Gors en Weidevenne wordt gewerkt met een honderd procent elektrische veegwagen.  

3 comments

 1. Ria Brugman schreef:

  Kom eens langs in de Grand Canyonsttaat, kan je he hart ophalen. Onkruid groeit tegen de kliipen op!

 2. H N van Niekerk schreef:

  Uitvinding van de toen aannemersbedrijf Roosendaal en van litd uit Diemen.

 3. Saskia schreef:

  Er wordt pas veel te laat mee begonnen, vorig jaar stond het onkruid ook tot aan de knie en werd er nog niets mee gedaan.
  Ook de eerste keer dat het gras pas wordt gemaaid gebeurt veel te laat, dan staat het al tot aan je enkels en zijn de grasaren al vol in de bloei, daar hebben de honden nu last van.
  Door eerder te beginnen met maaien e.d. voorkom je een boel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *