Raad en zo

31/03/2019

De raadsvergadering van 28 maart zorgde weer voor een uitverkocht huis. Vijftien gasten van de raad kregen vooraf uitleg over hoe de politiek werkt in Purmerend en konden daarna de raadsvergadering bijwonen. Bij aankomst in de raadszaal (de rode loper blijkt nog steeds zoek) zat de tribune al bijna tot de nok toe vol met voornamelijk bewoners en ondernemers die speciaal voor het agendapunt over het parkeergebeuren naar het gemeentehuis waren gekomen. De belangstelling was zo groot dat laatkomers de vergadering via een scherm in de hal moesten volgen.

De vergadering begon zoals gewoonlijk met de agenda, hamerpunten en mededelingen uit de Regioraad. Deze raad is het algemeen bestuur van de Vervoerregio Waterland en bestaat uit vijftig vertegenwoordigers uit besturen van gemeenten. Tijdens de raadsvergadering geeft de afgevaardigde uitleg over wat er is besproken. De meeste toeschouwers keken echter uit naar het agendapunt Verkeersplan Purmerend 2040. Dat plan gaat over de gevolgen van meer woningbouw en wat daarvan de gevolgen zijn voor verkeer en parkeren in de binnenstad en omliggende wijken. In een eerdere commissievergadering werd een ‘gratis’ parkeergarage als konijn uit de hoge hoed getoverd, maar dat bleek nu toch een nepkonijn te zijn. De opmerking dat een opbrengst van wellicht vier miljoen euro Purmerend voor een deel uit de schulden zou helpen, zette ook geen zoden aan de dijk. Voorlopig wordt nog gekeken naar parkeergarages op de Schapenmarkt en bij het gemeentehuis. Dit jaar wordt gestart met een verkeersstudie voor Weidevenne, maar daar hadden de Purmerendse ondernemers geen boodschap aan en zij verlieten na dit agendapunt teleurgesteld de zaal.

Motie Nashvilleverklaring
Een motie is een formeel middel waarmee een lid van een vergadering een discussiepunt kan voorleggen aan de vergadering. Daarna wordt de motie in stemming gebracht tijdens de vergadering. Deze motie ging over de Nederlandse Nashvilleverklaring. Door aannemen van de motie keurt de raad de inhoud van de verklaring af en neemt openlijk afstand van de kwetsende uitlatingen die hierin zijn gedaan. Ook wordt betreurd dat het college geen signaal van solidariteit en ondersteuning heeft willen afgeven door het hijsen van de regenboogvlag. Gevraagd werd dat in de toekomst wel te doen. De motie werd aangenomen.

Nederlandse vlag
Als laatste passeerde een andere vlag de revue. Er werd voorgesteld de Nederlandse vlag in de raadzaal te plaatsen tijdens vergaderingen. Alle waarden, gebruiken,en zelfs geschiedenis, van de Nederlandse vlag kwamen voorbij, maar er bleek weinig animo. Veel raadsleden vroegen zich af, waarom dan geen Purmerendse of provinciale vlag. Eén raadslid vond de foto van de altijd aanwezige Koninklijke toeschouwer wel genoeg.

Opgeven voor Gast van de Raad kan via https://raad.purmerend.nl/gast-de-raad-7of bellen naar de griffie, telefoon 0299 452713.

1 comments

  1. P.A.van Zelst schreef:

    Nieuwbouw in binnenstad – prachtig, wonen boven winkels – prachtig. Maar ik kan mijn auto niet meer kwijt als bewoner van binnenstad. Vaak zet ik hem maar in ZO-Beemster neer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *