Raad & zo

03/06/2019

Voor de raadsvergadering, die vanwege Hemelvaartsdag verplaatst was naar 27 mei, hadden zich een kleine twintig Gasten van de Raad aangemeld. Na een uitleg over hoe de politiek werkt en besluiten worden genomen, konden de gasten vanaf de publieke tribune de vergadering volgen. Helaas voor de belangstellenden was het een korte bijeenkomst, want veel besluiten waren al tijdens commissievergadering doorgesproken en gingen ook deze keer als warme broodjes over de toonbank. Op enkele punten lieten sommige fracties nog een nabrander los, maar dat veranderde niets meer aan de uitkomst.

Als eerste punt vertelde de burgemeester (voorzitter) dat na verzoeken uit de fracties en gesprekken met de twee PVV fracties is vastgesteld dat Nicole Moinat de naam PVV zal voeren en de anderen als Lijst Soenjoto en Van Dongen verder zullen gaan. Het is nog niet zeker of hiermee de soap ten einde is, want een andere naam is ook nog mogelijk. Overigens schitterden de leden van de nieuwe lijst door afwezigheid.

Monument en geld
Voor de verandering was er deze raadsvergadering een inspreker(ster). Het betrof een verzoek tot oprichting van een herdenkingsmonument in de Verzetsliedenbuurt voor in Purmerend gefusilleerde verzetsstrijders. Het zou gemaakt kunnen worden door kunstenaars in de buurt zoals Whereland. Als voorbeeld werd genoemd het monument Rozenoord aan de Amsteldijk in Amsterdam. Vrijwel alle fracties vonden het een mooi initiatief, maar adviseerden, net als de wethouder, om in gesprek te gaan met het 4 en 5 meicomité om gezamenlijk een plan op te stellen. Na een verslag van de Regioraad passeerden een aantal andere zaken de revue, waaronder het vaststellen van een krediet van 300.000 euro voor onderhoud van sporthal De Karekiet, het verbeteren van de veiligheid tussen het overloopparkeerterrein aan de Purmerenderweg en voetbalvereniging Wherevogels, een aanvulling van het budget voor starterleningen en geld voor een nieuw onderkomen voor Natuur en Milieu Educatie (NME) aan het Trimpad.

Kruimels
De gasten van de Raad en andere belangstellenden op de publieke tribune kregen ondanks de korte vergadering, maar wel enige discussies,  een mooi inkijkje in de Purmerendse politiek. Als extraatje, om te laten zien hoe het werkt, liet de voorzitter de raad een keer stemmen via de knopjes. Zoals gewoonlijk werd iedereen goed verzorgd en ook deze keer kwamen de versnaperingen weer langs. Vanwege de vele hamerpunten en snelheid van handelen door de raadsleden kon de voorzitter al vroeg in de avond de vergadering afhameren, wat tot gevolg had dat veel gasten en bezoekers met de mond vol met net verstrekte gevulde koek of kokosmakroon de zaal verlieten. Gelukkig was er zoals altijd nog de mogelijkheid om gezellig even na te praten en de kruimels met een drankje weg te spoelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *