Repaircafé Purmerend tegen weggooimaatschappij

18/07/2023

Het team vrijwilligers van het Répaircafé Purmerend is al ruim tien jaar bezig met het repareren van koffiezetapparaten, lampen, klokjes, computers en zo af en toe een weigerende stofzuiger of grasmaaimachine. Ook een winkelhaak of scheurtje in kleding wordt vakkundig gerepareerd. Het leuke is dat de eigenaar zelf aanwezig is en ziet dat weggooien en nieuw kopen vaak helemaal niet nodig is. De woorden duurzaam en hergebruik staan bij alle vrijwilligers hoog in het vaandel.

Het lijkt tegenwoordig zo makkelijk met de goedkope spullen die overal te koop zijn om iets weg te gooien. Maar het Repaircafé bewijst dat het ook anders kan. Gerda is sinds kort met haar naaimachine aanwezig. “Ik hou niet van de weggooimaatschappij, kleine reparaties, ook met kleding, zijn zo gebeurd. Ik vind het leuk om te doen. Een knoopje aannaaien, een naadje repareren, kleine moeite. Ik heb vroeger naailes gegeven en ben coupeuse en vind het leuk om mensen te helpen en iets te leren. Hier is het altijd gezellig, met een kopje koffie en een praatje vliegt de avond zo om.”

Start in Purmerend
Hans en Martin zijn de oprichters van het Repaircafé in Purmerend. “We kunnen zo ongeveer 60% repareren van wat er langs komt. Ik vind vooral het contact met de mensen gezellig. Je voorkomt dat iets op de brandstapel beland. Bij een senseo is het vaak een vlottertje of bij stofzuigers en naaimachines is meestal een draadbreuk de oorzaak. We knippen het stuk met de breuk eraf en zetten er een nieuw stuk kabel op en hij is weer klaar voor gebruik. Soms is het nodig dat er een onderdeel besteld moet worden, dat regelt de klant zelf en komt vervolgens de volgende keer weer terug.”

Gratis
Bij aankomst in Wijkcentrum Where in Triton staat er al een rij met mensen die zich aanmelden bij de gastvrouwen Bea en Marjan. Zij zorgen ervoor dat alles in goede banen loopt. Er wordt genoteerd wat er gerepareerd moet worden en vervolgens is het even wachten totdat er iemand vrij is in de zaal van het Repaircafé. Alle reparaties, behalve de onderdelen, zijn gratis, maar voor het materiaal wordt een kleine bijdrage gevraagd. Daarnaast is iedere vrijwillige bijdrage welkom. Hiervan wordt nieuw materiaal en gereedschap gekocht.

Beemster
Het Repair Café is iedere eerste donderdag van de maand geopend van 19:30 tot 21:00 uur. Sinds kort is het Repaircafé Purmerend samengegaan met de collega’s in Zuidoostbeemster aan het Middenpad 2. Hier kunt u iedere tweede dinsdag van de oneven maanden van 09.00 tot 12.00 langskomen voor kleine reparaties. Voor meer informatie, kijk op de website of stuur voor advies en vragen een mailtje naar purmerendenbeemsterrepaircafe@gmail.com. Het volgende Repaircafé in Triton is na de vakantie op donderdag 6 september.

Napraten
Nieuwe reparateurs en handige mensen met kennis van zaken zijn altijd van harte welkom. Na afloop gaat het team vrijwilligers samen nog even wat drinken en bespreken hoe de avond is verlopen. Dat kan soms wel een latertje worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner