Rotonde Weidevenne is nu Plein van de Verenigde Naties

26/09/2021

Zondag 26 september onthulde wethouder Eveline Tijmstra samen met Ed Bierhuizen van Stichting Gilde Purmerend en Omstreken de naam van de rotonde aan de Laan der Continenten. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN) in 2020 heeft de rotonde een eigen naam gekregen en heet  vanaf nu ‘Plein van de Verenigde Naties’. De VN-viering zou het slotstuk zijn van de viering van 75 jaar vrijheid in 2020, maar kon vanwege het coronagebeuren niet doorgaan. 

Het leek Ed Bierhuizen van het Gilde Purmerend een mooie manier om het bevrijdingsjaar af te sluiten met de naamgeving van de rotonde. “Die prachtige wereldbol staat er, maar het had nog geen naam. We kwamen op het idee om de anderstaligen die in Purmerend wonen te betrekken bij de onthulling van het naambord. Deze mensen (zo’n 60 nationaliteiten) oefenen elke week bij het Gilde met een taalcoach de Nederlandse taal. Helaas kunnen we het niet op deze manier met elkaar doen, maar de vlaggetjes rond de rotonde staan vandaag symbool voor al deze nationaliteiten.”

Ed Bierhuizen en Eveline Tijmstra

Belangrijk
Het Gilde Purmerend diende een aanvraag in om de rotonde aan de Laan der Continenten te dopen tot Plein van de Verenigde Naties. Wethouder Tijmstra vindt het belangrijk dat ook in Purmerend het nut en noodzaak van de inspanningen van de VN onder de aandacht gebracht worden. “Purmerend is er trots op dat inwoners dit soort initiatieven indienen. Hiermee heeft Purmerend een blijvende verwijzing naar deze belangrijke, internationale organisatie.”

Gemeente Purmerend onderstreept het belang van de vijf kerntaken, waar de VN zich op richt: vrede, veiligheid, economische en sociale ontwikkeling, mensenrechten, humanitaire zaken en internationaal recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner