Solar Boat Race Purmerend

24/06/2018

Deze keer geen stoomboten op de Kom, maar zorgden fluisterstille boten op zonne-energie voor spektakel. Vrijdag 21 en zaterdag 22 juni organiseerden de gemeenten Purmerend en Beemster een tweedaags evenement, waarbij de vele toeschouwers konden genieten van allerlei onderdelen van de Solar Boat Race. Snelle speedboten, Solar Village en een Sun Tech Lab, waar jong en oud alles te weten konden komen over zonne-energie.

Donderdagavond werden de deelnemers ontvangen op het gemeentehuis, voor een diner en een welkomstwoord van burgemeester Don Bijl. Na een peptalk door voormalig wereldkampioen en zilveren medaillewinnares zeilen in de 470 klasse Marcelien Bos-de Koning en Jeroen van Balen van sponsor Van Wijnen wensten wethouders Mario Hegger (Purmerend) en Dick Butter (Beemster) de deelnemers veel succes.

Op vleugels
Vrijdag stond een Time trail (lange tocht van 64 kilometer) en de Solar Mini Challenge, waaraan scholen uit Purmerend deelnamen, op het programma. Spectaculair was de race waarbij de boten uit het water kwamen en op vleugels met een topsnelheid bijna vijftig kilometer per uur over het water scheerden. Er waren allerlei categorieën en ook buitenlandse deelnemers, zoals een studententeam van de University of Bahrain. Burgemeester Don Bijl informeerde de universiteit in Bahrain ter plekke telefonisch over het gebeuren in Purmerend. Zaterdag was er opnieuw van alles te beleven met als spektakelstuk de slalom. Vanwege de lengte van de lichte boten zijn ze moeilijk rond de boeien te sturen en moesten enkelen zelfs een paar keer in de achteruit om het parkoers te voltooien.

Oud en nieuw
Het was een prima georganiseerd evenement, waar veel bezoekers van hebben genoten en de (merendeels jonge) deelnemers een idee hebben gekregen van de prachtige vaarwegen in en rond Purmerend. Een mooi moment was de doorvaart van een aantal antieke koolvletten (tuinderschuiten). Oud en nieuw ontmoetten elkaar op de Kom in Purmerend.
Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

Oud en Nieuw

Winnaars Snelheid Solar Boat Race

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *