‘SRV’-man Kees Groenland is altijd welkom

16/07/2015

FOTO Pag 1.1 SRVDe meeste Purmerenders kennen hem wel: ‘SRV’-man Kees Groenland rijdt inmiddels veertig jaar met zijn wagenwinkel rond en heeft al heel wat kilometers afgelegd. Hij doet dat samen met zijn vrouw Nelleke, die de inkoop en het bevoorraden van de wagen verzorgd.

Kees: “SRV stond vroeger voor Samen Rationeel Verkopen. Later is dat S&K – service kruidenier – en nu Springer en Partner geworden. Het startte vanuit de laatste Nederlandse melkhandelaren. In 1975 waren dat er ongeveer 4500, nu nog tweehonderd. Ik was de laatste die een deel van een wijk kocht, namelijk Wheermolen. Het waren lange dagen, van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds, vijf dagen in de week. Naast de Wheermolen verkocht ik ook bij bedrijven in de Koog en de Baanstede.”

“Het is niet alleen de wijk in, maar ook de wagen schoonmaken, opnieuw vullen, inkoop en administratie. Onze drie dochters hebben altijd geholpen, ’s avonds bij het laden en mee de wijk in, bij de bejaarden om de boekjes op te halen en de bestelling weg te brengen.”

Maar tijden veranderen: de dochters zijn inmiddels volwassen en Kees en zijn collega Gerard Schep zijn nog de enige twee ‘SRV’-mannen in Purmerend en Zuidoostbeemster.

Bejaardencentra
“Op verzoek van de Zorgcirkel kom ik sinds vier jaar op zaterdag bij de bejaardencentra in Weidevenne, zoals Meander en Woonstate Passtoors. Bewoners die slecht ter been zijn geven vaak een briefje met boodschappen aan mijn vrouw, die de bestelling vervolgens keurig netjes langs brengt. Het is vooral een uitkomst als je wat minder goed ter been bent.”

“Er is tegenwoordig veel meer behoefte aan de SRV-service. Mensen blijven bijvoorbeeld langer thuis wonen. Ik ken de meeste mensen inmiddels die bij me in de wagen komen. Je maakt een praatje en op deze manier spreken de buren elkaar ook nog eens.”

Assortiment
“Qua assortiment is er niet veel veranderd. Nog steeds verkopen we versgebakken brood en verse groenten en vleeswaren. Ook hebben we vers voorverpakt vlees en kant-en-klaarmaaltijden. Bier en frisdrank loopt wat minder, maar fruit weer meer. In die twintig vierkante meter winkel staan ongeveer vijftienhonderd artikelen uitgestald.”

“Ik ben nu zestig jaar en ik ga rondkijken naar een opvolger. Het is de bedoeling om over vijf jaar te stoppen en met Nelleke te gaan genieten van onze kinderen en kleinkinderen. Ik vind dat we na veertig jaar hard werken wel hebben verdiend.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *