Sterren kijken op school

27/10/2015

DSC_0444Op dinsdag 27 oktober, was er op de obs De Nieuwe Wereld aan de Yellowstone 11, een presentatie van het planetarium van Sonnenborgh uit Utrecht. Deze presentatie was voor de hogere klassen van de school.

Na de herfstvakantie zijn de groepen 7 en 8 begonnen met een nieuw thema, “Onze plaats in de ruimte”. Tot de kerstvakantie gaan ze van alles leren over de ruimte, en alles daarom heen. Het planetarium van Sonnenborgh bestaat uit een opblaasbare koepel met een hoogte van drieënhalf meter en een doorsnede van zes meter. Er wordt gebruik gemaakt van digitale planetariumsoftware, waarmee de sterrenhemel in hd-kwaliteit op de koepel wordt geprojecteerd. Er kan worden ingezoomd op bijzondere objecten in het heelal, zoals planeten uit het zonnestelsel en supernova’s en zwarte gaten.

Grote Beer
De leerlingen werden in groepen verdeeld en gingen ieder een half uur de tent in. Zij bekeken de virtuele sterrenhemel, terwijl een medewerker van Sonnenborgh uitleg gaf en vragen stelde. De kinderen wisten zelf ook al wat van het onderwerp af, en beantwoordden ook zelf enkele vragen. Ze konden bijvoorbeeld in de sterren aangeven waar de grote beer was. Toch was er ook nog een hoop te leren.

De kinderen vonden het allemaal heel indrukwekkend, en interessant.
Kirsten: “Ik vond het super gaaf, en we hebben ook geleerd dat de zon ook een soort ster is”.
De komende weken gaan ze nog veel meer leren over de ruimte, en brieven schrijven naar astronauten. Ook vertelde Alwin en nog een paar andere kinderen dat ze het erg interessant vonden en dat je op sommige planeten niet jarig kan worden omdat 1 jaar daar maar liefst 165 jaar duurt.

4so0v6

 

3 comments

 1. Jannie van der Ploeg schreef:

  leuk stukje!

  1. Francesca Koevoets schreef:

   als een lid van de redactie nu al zelf gaat zeggen “leuk stukje!” is het eind in zicht. Het is net zoiets als de slager die zijn eigen vlees keurt.

   1. Redactie schreef:

    Wat is er verkeerd aan om een collega een compliment te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *