Tentoonstelling het Geheim van de Beemster molens

11/10/2023

foto: Visit Beemster. Korenmolen de Nachtegaal

In het Agrarisch Museum Westerhem aan de Middenweg 185a in Middenbeemster is de tentoonstelling het Geheim van de Beemster molens, binnen zien buiten beleven’ te bewonderen. In 1612 is de Beemster ontstaan uit het Beemstermeer. De Beemster is nu nog bijna hetzelfde. Voor het droogmaken en drooghouden van de Beemster zijn 50 molens gebruikt. Zij stonden op 62 plaatsen en waren ondergebracht in 16 molengangen.
Hiervan is buiten niets meer van te zien. Deze tentoonstelling gaat je het verhaal vertellen van deze molens en molengangen.

Hoe werd de Beemster drooggelegd? Waar stonden de molens? Dit is te zien in een animatie op een beeldscherm. Tot hoelang stonden ze er? Waar zijn de molens gebleven? Wat is ervoor in de plaats gekomen? Hoe werd er gewoond en gewerkt in een molen? Dit laatste wordt getoond in de Mill Cave, een nagebouwde woonkamer in een molen met daarin beelden over molens, wonen en werken. Is er nog een watermolen? Nee, wel de graanmolen ‘De Nachtegaal”. Alles is te zien in een 20 meter lange bijzonder uitgevoerde presentatiewand met mooie afbeeldingen en wetenswaardigheden.

Buitenroute
Om buiten te kunnen beleven wat er binnen is getoond, is er een buitenroute gemaakt die perfect aansluit op de tentoonstelling. De tocht is per fiets of auto te maken en brengt de bezoeker langs de plekken waar ooit molens hebben gestaan. Het bijbehorende boekje staat boordevol achtergrondinformatie, aangevuld met QR-codes om alles te weten te komen over dit stuk geschiedenis van de Beemster.

foto: Historische Genootschap Beemster/Agrarisch Museum

Werelderfgoed
Het museum bevindt zich in een authentieke stolpboerderij. De stolp en zijn constructie op zich, is al het bewonderen waard. Getoond wordt in de vaste tentoonstelling het Beemster agrarische leven rond 1920/1930. U ziet de zomer- en een winterstal uit deze periode, maar ook de kaas- en botermakerij, de washoek, de paardenstal en de dars met de bijzondere tuigenkast en rijtuigen. Veel oude agrarisch gereedschappen zijn te bewonderen. Uniek is de knechtenkamer. Er is een werkende brongasinstallatie. In het voorhuis van de stolp bevindt zich het bezoekerscentrum (VISIT Beemster) van het Werelderfgoed de Beemster. 

Bezoekadres
Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a, Middenbeemster.
parkeren kan aan de Uilenhoeve, het einde van het straatje links naast de brandweerkazerne, maar liever op de marktpleinen. (2 minuten lopen)
Tel: 0299 68 43 88 (tijdens openingstijden van het museum) informatie op de website.
E-mail: info@historischgenootschapbeemster.nl

Openingstijden:
Van 1 mei t/m 31 oktober
woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

foto: Visit Beemster. Molenwiek in landschap

foto: Visit Beemster. Vijzel bij Schermermolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner