Theatervoorstelling Trojaanse Wijven op drijvend podium in Leeghwaterbad

30/03/2023

In het Leeghwaterbad is zaterdag 15 april de bijzondere en indringende  theatervoorstelling ‘Trojaanse Wijven’ te zien.  Op een drijvend podium vertellen niet-westerse vrouwen over oorlog, onderdrukking, vluchten en een nieuw leven opbouwen in Nederland. Het is een intense beleving en het zwembad staat symbool voor de zee als poort naar een beter leven voor vluchtelingen. In de voorstelling verbeelden de  vrouwen de strijd tussen de Grieken en Trojanen naar de huidige vluchtelingenproblematiek.

Een zwembad als locatie van een theatervoorstelling is uniek. De multiculturele voorstelling ‘Trojaanse Wijven’ is een indringende, bijzondere ervaring. Manager Leeghwaterbad Freek Eshuis is enthousiast: “Gezien de actualiteit en het maatschappelijk belang van dit onderwerp willen wij deze theatervoorstelling heel graag een podium geven in het Leeghwaterbad. Bovendien is de voorstelling Sports meets Culture, een mooie situatie.” De voorstelling is een moderne bewerking van ‘Trojaanse Vrouwen’ van Euripides. 

Drijvend podium
De actrices gebruiken in het zwembad een drijvend podium, waarop ze dansen, zingen en hun intense verhalen vertellen. Ze gebruiken ook de ruimte om het bad en lopen langs, wat hun verhaal nog intenser laat binnenkomen. Het publiek draagt koptelefoons, de afstand tussen actrices en publiek raakt ook daardoor steeds een beetje kleiner. 

Multiculturele theaterervaring
De voorstelling is een multiculturele vertelling van vrouwen met roots in Somalië, Syrië, Palestina, Algerije, Marokko, Suriname en Nederlands-Indië. Tijdens de voorstelling ontdekken zij elkaars levensenergie en gemeenschappelijke vrouwelijke kracht. Het doel van de voorstelling is dat het publiek geen afstand voelt, de vrouwen hadden hun buurvrouw of vriendin kunnen zijn. Regisseur is Dewi Reijs, naast haar vertellen Samantha Wielkens, Khadija Sabriye, Safaa Khelifati en Seweta Zirak ieder met hun eigen verhaal over afkomst, verleden en hoe het was om te moeten wennen in Nederland. Maar ook hoe het is om met een buitenlands uiterlijk hier te leven.

Reserveren
De toegangsprijs is tien euro en een kaartje reserveren gaat via de website van het zwembad. Er is plaats voor 120 belangstellenden. De voorstelling begint 20.45 uur en duurt twee uur. 

De voorstelling ‘Trojaanse Wijven’ is mogelijk gemaakt door de Buddy Film Foundation. Die organisatie is een startloket voor gevluchte creatieven uit de filmsector die met workshops en projecten aan betaald werk worden geholpen.
Spurd heeft ‘Trojaanse Wijven’ naar het waterpodium van het Leeghwaterbad gehaald, als bijdrage aan het uitgangspunt dat iedereen belangrijk is. 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner