Themawandeling tweehonderd jaar Noordhollandsch Kanaal

15/09/2019

Op de zaterdagen 21 en 28 september kunt u meewandelen met het Gilde langs het Noordhollands Kanaal. Met de gids bezoekt u eerst de tentoonstelling tweehonderd jaar Noordhollandsch Kanaal in het Purmerends Museum, daar hoort u onder andere  dat Alkmaar vóór en Purmerend tegen de aanleg van het kanaal was. Daarna loopt u vervolgens een route in de stad én langs het water, waar de boeiende geschiedenis tot leven komt. Na afloop staat er een kop koffie of thee voor u klaar. Van te voren aanmelden hoeft niet.

In 1660 werd een nieuwe trekvaart gegraven met een jaagpad (pad waar de paarden liepen die de boten voorttrokken), maar ruim honderdzestig jaar later besloot koning Willem I dat er een kanaal moest worden gegraven van Amsterdam naar Den Helder. Vanwege het hoogteverschil moest er een sluis komen en daarvoor werd Purmerend aangewezen. De schelpzandmolen aan de Lange Weeren (nu Hazepolder) moest verdwijnen en werd herbouwd aan de Kostverloren Wetering bij Amsterdam. In augustus 1891 gingen er tweeduizend juffers (houten heipalen) de grond in en twee jaar later, op 20 juli, kwam de koning persoonlijk naar Purmerend om de sluis te openen.

Op stoom
Het marineschip De Bellona had de primeur om als eerste schip via het nieuwe kanaal Purmerend te passeren, twee dagen later gevold door het koopvaardijschip Christina Bernadina. Weer een jaar later vergaapten vele Purmerenders zich aan een ‘vanzelfgaand schip’ zoals men de schroefstoomboot betitelde. Het kanaal heeft veel betekend voor Purmerend met de aanvoer van onder andere vee, aardappelen, buskruit, zand voor stadsuitbreiding en personenvervoer. Tegenwoordig is het merendeel pleziervaart.

Themawandelingen 21 en 28 september Tijdstip: 13.30 uur. Kosten: 3,50 p.p, kinderen gratis. Vertrek en betaling: Peperstraat 35 bij de VVV/museumwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *